Kasvatus ja koulutus kirvoittivat keskustelua

Yleisö esitti runsaasti kysymyksiä, joista moni liittyi kasvatuksen alan aina vain pahenevaan henkilöstöpulaan.

Apulaispormestari Nasima Razmyar kertoi tulleensa mielellään nimenomaan Malmitalolle, silä edelliskaudella hänen apulaispormestarin vastuualueeseensa kuuluivat kulttuuri ja liikunta, joissa molemmissa jäi paljon tekemättä koronan vuoksi.


Nasima Razmyar näkee nyt valoa tunnelin päässä, kun rahoitusta pandemian aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseen saatiin.

Razmyar kertoi viime kauden ikävien leikkausten tulleen hänellekin yllätyksenä, mutta nyt koronan seuraukset näkyvät talousarviossa positiivisesti, sillä lisärahaa on luvassa monelle eri sektorille. Sinikka Vepsää hän kiitteli tämän ansiokkaasta työstä sotelautakunnassa.

-Oppimisvaje, hoitovaje ja pahoinvointi ovat nyt arkea, niihin on pystyttävä panostamaan ja onneksi ongelmien korjaamiseen saatiin nyt varoja, apulaispormestari iloitsi.


Sinikka Vepsä lupasi ajaa terveydenhoitajien saamista kaikille kouluille.

Puistolalaisvaltuutettu Sinikka Vepsä koki suurta huolta siitä, että varhaiskasvatuksessa ei sijaisia saada ja työntekijät uupuvat. Lapsia ei edes voida ottaa kaikille paikoille työntekijäpulan vuoksi.

Koulumaailmassakin murheita riittää. Oppilaat voviat yhä huonommin, mutta apua ei ole saatavissa.

-Esimerkiksi Hiidenkiven koulussa, joka on mitoitettu 650 oppilaalle, mutta jossa on nyt 850 oppilasta,  on yksi terveydenhoitaja paikalla kolmena päivänä viikossa, vaikka koulun koko edellyttäisi kahta kokopäiväistä terveydenhoitajaa. Sama ongelma on muuallakin, terveystarkastukset jäävät tekemättä ja lapset eivät pääse kertomaan terveydenhoitajalle ongelmistaan.

Lisäksi erityisopettajia on vähennetty useista kouluista, vaikka tarve on koko ajan vain kasvanut.


Eevi Kirjasniemi toivoo oppilaille lisää tukea, jotta he selviäisivät elämässä eteenpäin.

Ala-Malmilla asuva Eevi Kirjasniemi toimii opettajana toisen kunnan alueella, mutta sama oppimisvaje kuin hänen koulussaan on, on myös kaikkialla muualla.

-Esimerkiksi lukion aloittaneiden taso on pudonnut selvästi puolitoistavuotisen esiopetusjakson aikana. Sen kiriminen kiinni on vaikeaa. Peruskouluissa levottomuus ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet, tuen tarve on mittava, mutta sitä ei ole saatavilla.

Kirjasniemi nosti esiin myös koulujen pihat, jotka eivät useinkaan tarjoa mitään virikkeitä välitunneile. Koulunpihojen ankeus nousi esille myös asukkaiden kommenteissa. Erityisesti Talvelan piha nousi useammassa puheenvuorossa esiin.

-Vierailin juuri Talvelan koulussa kotitaloustunnilla ja myös tuo keittiö oli todella huonossa kunnossa. Tilanne tulee paranemaan siinä vaiheessa, kun uusi koulu rakennetaan. Silloinhan Talvela jäänee osaksi Malmin sairaala-aluetta, mutta aikahaarukka on siis noin 2024-25, kertoi Nasima Razmyar.

Terveydenhoitajien ja erityisopettajien lisäksi kouluille kaivataan psykologeja.

-Oma tyttäreni on ollut puolitoista vuotta jonossa ja nyt koulun ainoa psykologi on irtisanoutunut. Työtaakka kävi hänelle liian suureksi, mutta ketään seuraajaa ei ole tiedossa. Lasten ei pitäisi joutua odottamaan vuosikausia arviointiin pääsyä, tilanteet vain pahenevat, kertoi eräs paikalle tullut äiti.

Myös varhaiskasvatuksen puolella pätevien ihmisten pula on suunnaton, mutta epäpäteviäkään ei tahdo riittää.

-Olin juuri eräässä päiväkodissa sijaistamassa ja lapset kutsuivat minua koko ajan aikuiseksi, vaikka moneen kertaan esittelin itseni. Hoitohenkilökunta vaihtuu niin usein, etteivät tenavat enää jaksa opetella nimiä, murehti Arzu Caydam-Lehtonen.

Vepsä totesi tähän, että entisajan päiväkotiapulaisia tarvittaisiin taas antamaan lapsille syliä ja läsnäoloa.

Läsnäolon tarpeen toi erityisesti esiin Lähiökoutsina toimiva 09 Helsinki Human Rights -säätiön edustaja, joka kertoi heidän määrärahajaksonsa nyt loppuvan, uutta rahoitusta tarvitaan. Lähiökoutsit ovat kouluilla äärettömän tärkeitä, sillä he ovat niitä aikuisia, joilla on aikaa kuunnella. He antavat aikaansa ja opettavat tärkeitä elämäntaitoja, kuten toisten ihmisten kunnioitusta, kohtaamista ja yhteistyötä. Moni toivoi, että Razmyar voisi asiassa auttaa, vaikka hakemus onkin myöhässä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliEnkelit siivittivät pyhäinpäivää
Seuraava artikkeliJakomäen sydän, Kankarepuiston peruskoulu täytti vuoden