Lokakuu tuo muutoksen

Koronarajoituksia poistetaan ylihuomenna, jolloin vaihtuu lokakuu. Tieto rajoitusten poistumisesta on lisännyt jo nyt huomattavasti tulevaa tarjontaa etenkin kulttuurialan tapahtumissa. Vaikka lisäpaikkojen avaaminen ja markkinoiminen aiheuttaa melkoisen työmäärän alan toimijoille, tekevät he sen silti mielellään päästessään täyttämään salit katsojilla ja kuulijoilla. Samalla jännitetään, uskaltavatko ihmiset lähteä liikkeelle ja osataanko käyttäytyä vastuullisesti. Ellei jokainen henklökohtaisesti huolehdi siitä, ettei lähde tapahtumiin, tai tapaa ystäviään sairaana, voidaan joutua palaamaan ankeisiin rajoitusaikoihin. Nyt on siis tsempattava.

Lokakuu on nimeltään aika ankea. Sanasta loka ei synny kovinkaan myönteisiä mielikuvia, lähinnä kuraa ja rapaa. Lokakuu -nimen historia on kuitenkin pitkä, koska tuota nimeä käytti jo Mikael Agricola vuonna 1544 ilmestyneessä rukouskirjassaan, jossa hän antoi vinkkejä siitä, mitä missäkin kuukaudessa tulisi tehdä. Sanan alkuperää ei kuitenkaan tunneta. Ilmatieteenlaitoksen säätilastot kertovat lokakuun keskilämpötilojen vaihdelleen Helsingissä 1980-luvulta saakka noin 5-9 lämpöasteen välillä. Silloin ei vielä märkä lumiloska lennä. Ehkä loka tulee vesilammikoista ja niissä makaavista puista pudonneista lehdistä. Viemäreiden päältä nuo lehtimatot on syytä poistaa, ellei halua kahlata isoissa lammikoissa.

Alkava lokakuu vesisateineen ja lämpötilan laskuineen ennakoi talven tuloa. Lokakuun lopussa päättyy taas kerran kesäaika. Pimeät aamut ja illat tulevat muutamaksi kuukaudeksi osaksi arkea. Jo nyt siihen on varauduttu ripustelemalla syysvaloja parvekkeille ja pihapensaisiin piristystä ja valonpilkahduksia tuomaan. Jos ulkoilu ei nyt innosta, voi piipahtaa vaikkapa Puistolan kirjastossa katsomassa taidenäyttelyn töitä isolta tv-ruudulta, varata aikaa Viikin uusitussa kirjastossa vierailemiseen tai tutkia menopalstaltamme, mitä muuta mukavaa olisi tiedossa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuistolan taidenäyttely toistamiseen verkossa
Seuraava artikkeliOmaStadi äänestys lähenee: Amfiteatteri ja kivampia oleskelupaikkoja