Syksy saapuu

Puiden lehdet alkavat hiljalleen kellastua ja syyssateetkin ovat jo valloittaneet ilmanalan. Ensi tiistaina koittaa syyspäiväntasaus, jolloin aurinko on suoraan päiväntasaajan yläpuolella. Tänä vuonna täsmällinen hetki tuolle tapahtumalle on 16.30 Suomen aikaa. Silloin kesä siis virallisestikin loppuu ja syksy alkaa. Syksyisissä tunnelmissa eletään aina talvipäivänseisaukseen asti, eli joulukuun 21 päivään. Alkaako siitä oikea talvi, jää nähtäväksi. Nyt jo koetut syyssateet ja myrskyt ovat riepotelleet puita ja pensaita niin, että katkenneita oksia on riittänyt poluilla ja pihoilla. Hattua täytyy nostaa kaikille jalkapalloilijoille, jotka täällä vesisateessa ulkokentillä pelaavat. Katsojat sentään voivat pukeutua sään mukaan tai jäädä kotisohvalle, pelaajat eivät.

Syksyyn liittyvät myös sadonkorjuujuhlat. Sellainen koetaan tulevana viikonloppuna Perho Liiketalousopistolla. Koillis-Helsingissä harrastetaan viljelyä niin asukkaiden pihoilla, vuokratuilla viljelyspalstoilla kuin myös oikeilla pelloilla. Yksi viljellyistä pelloista löytyy Ala-Malmilta ja sen satokaudesta vastaavat pitkälti Perho Liiketalousopiston opiskelijat ja opettajat. Oman pellon herkuista valmistuu monenlaista terveellistä popsittavaa. Perhon sadonkorjuumarkkinoille tuovat tuotteitaan myyntiin myös lähialueiden pientilat ja peltokierrosten ohella on omaa ohjelmaa perheen pienimmille.

Niin kuin kaikki luonnossa liikkuminen, myös peltokierrokset voivat olla lapsille varsin mielenkiintoisia ja opettavaisia. Kaikille kaupunkilaistenaville ei ole selvää, mitä kaikkea pellossa voi kasvattaa. Eivätkä kaikki myöskään tiedä miltä vaikkapa punajuuri tai kurpitsa näyttävät ennen siivutettuna tai kuutioituna säilyketölkkiin päätymistä. Samaten on mainiota, että meillä Koillisessa on Fallkullan kotieläintila, jossa tenavat pääsevät oppimaan monenlaista kotieläimistä ja niiden hoidosta. Selviää sekin, mistä maito tölkkeihin ilmestyy.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuistola-Seuran taidenäyttely siirtyi verkkoon
Seuraava artikkeliVanha poliisitalo puretaan