Syksyä kohden

Tästä keskiviikosta voisi sanoa syksyn alkavan, sillä tänään on syyspäivän tasaus. Syyspäiväntasaus tarkoittaa aikaa jolloin aurinko siirtyy pohjoiselta taivaanpallon puoliskolta eteläiselle. Sen seurauksena päivän ja yön pituudet ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkiä. Pohjoisnavalla alkaa puolen vuoden pituinen yö ja etelänavalla päivä. Syksyisistä säistä on jo saatu aavistuksia kokea kylmien aamujen muodossa. Nyt myös lehdet alkavat kellastua ja punertua kun valon määrä on vähentynyt ja saanut lehtivihreän vetäytymään oksiin ja runkoon. Poikkeuksena ovat lepät, jotka pudottavat lehtensä vihreinä, keräämättä viherhiukkasia talteen.

Syksyn tulo jakaa ihmiset kahteen kastiin. Toiset nauttivat värikkäistä syyslehdistä ja odottavat iltojen pimeyttä innolla voidakseen nauttia kynttilöiden tuikkeesta ja käpertyä hyvällä omalla tunnolla sohvalle. Joitakin jo pelkkä ajatus synkästä syksystä masentaa. Pimenevät illat eivät enää innosta liikkumaan ulkona, etenkään jos syksyyn liittyvät sateet. Sisäharrastamisen mahdollisuudet ovat sopivasti avautuneet viime viikkoina. Monikaan seura tai yhdistys ei vielä kaikkea toimintaansa mainosta, jotta ei tulisi suuria yleisöryntäyksiä. Vakikävijät, jotka toiminnasta tietävät, ovat nyt riemuissaan päästessään taas tapaamaan toisia ihmisiä. Eristäytyminen ei oikein sovi kuin erakkoluonteille.

Ihmisten liikkumisen jälleen lisäännyttyä kauppakeskuksissa ja niiden läheisyydessä on huomio kiinnittynyt taas entistä enemmän ympäristön kuntoon ja viihtyisyyteen.  Malmin torialue on yksi ikuisuuskohde, jolle toiveita riittää. Kesällä laatikoihin istutetut puut ja pensaat toki ilahduttavat monia, mutta pysyvämpää ja laajempaa ratkaisua viihtyisyyden lisäämiseen toivotaan. Nyt siitä on taas toivoa, samoin kuin vesialtaan kunnostamisesta. Ei tosin tänä syksynä. Ulkona liikkumisessa tulee nyt iltojen pimennyttyä muistaa näkyvyys, heijastimet on korkea aika kaivaa esiin ihan oman turvallisuuden tähden. Pienellä heijastimella on iso merkitys.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPaleface louhii esiin Malmin ääniä
Seuraava artikkeliMPS/Atleticon sitkeys palkittiin kärkitaistossa