Paikallismaisemia-festivaalit kotikulmilla

paikallismaisemia
Paikallismaisemia -festivaali tarjoaa muun muassa musiikkiesityksiä. Kuva Satbir Sing

Kolmatta kertaa järjestettävä paikallismaisemia-festivaali 16.-21.9. tarjoaa monenlaista kulttuuria Tapulikaupungissa, Suutarilassa, Siltamäessä, Puistolassa ja Tapanilassa. Myös asukkaat pääsevät esiintymään.

Festivaalin aikana voi nauttia muun muassa teatterista, tanssista, musiikista ja lyhytelokuvista sekä törmätä runouteen ja kuvataiteeseen yllättävissä paikoissa.

Festivaalilla nähdään kahden uuden lyhytelokuvan maailmanensi-illat. Elokuvien pääosassa ovat koillishelsinkiläiset itse. 

Missä täällä tanssitaan? on dokumentaarinen lyhytelokuva, joka tuo esille burleski-, nyky- ja kansantanssin harrastajien suhdetta tanssiin ja harrastuksen vaikutuksia käsityksiin itsestä ja maailmasta. Elokuva on kuvattu Siltamäessä ja moni esiintyjistä harrastaa tanssia paikallisissa ryhmissä.

Lauloit juuri -lyhytelokuva on lyyrinen läpileikkaus yhdeksäntoista koillishelsinkiläisen elämästä – kivusta ja toipumisesta, rauhasta ja läsnäolosta. Elokuvan käsikirjoitusmateriaali syntyi keväällä 2021 pidetyissä etätyöpajoissa ja elokuva on kuvattu Koillis-Helsingissä osallistujille merkityksellisissä paikoissa.

Teatteri Tuikkeen aistiteatteriryhmän teos Aistikahvila syntyi ryhmän ideoiden ja ajatusten pohjalta. Teatteri Tuike kutsuu yleisön myös kuuntelemaan Tapanilan ja lähialueiden asukkaiden kanssa tuotettuja kuunnelmia ja ääniteoksia Siansaksasta Siltamäkeen ja muita kuunnelmia -ääniteosten & kuunnelmien iltaan.

Helsingin Kaupunginteatterin ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun Olipa kerran lapsi -lastenteatteriesityksen materiaali kerättiin päiväkotilapsille pidetyissä teatteri-, sadutus- ja musiikkityöpajoissa keväällä 2019. Nyt esitys nähdään uudelleen osana Paikallismaisemia-festivaalia. Projektiin osallistuivat päiväkodit Kumina, Minttu, Pentinkulman ja Vaskiniitty.

Zodiak – Uuden tanssin keskus kutsui Valokeilassa Koillinen -hankkeen puitteissa asukkaita toteuttamaan itselle tärkeitä taidetekoja. Projektin myötä Tapulikaupungissa Maatullinaukiolle nousee runo- ja neulegraffiti-installaatio kahden teoksen voimin: teokset Tapuli Tanssii, Runoilee ja Soi sekä Koillisen Kirjo elävöittävät aukiota ja Tapulikaupungin ympäristöä festivaalin ajan.

Koillisen kirjo on tekstiiliteos, joka koostuu lähes tuhannesta paikallisten virkkaamasta ”isoäidinneliöstä” ja värikkäistä neulegraffiteista.

Lisäksi Tapulin Seurakuntatalo saa julkisivuunsa päiväkotilasten kanssa toteutetun tekstiilitaideteoksen Metsäretki.

Elävää musiikkia aikuisempaan makuun tarjoilee Töyrynummella järjestettävä Elävänä Yrttimaalla, pieni paikallinen pihakonsertti. Musiikkia ja muuta esittävää taidetta on luvassa myös koko perheelle suunnatussa Open Stage -tapahtumassa Puistolassa. Piknik-henkinen Fastarit-tapahtuma kannustaa paikallisia esiintymään toisilleen matalalla kynnyksellä. Fastareiden ohjelmassa on muun muassa miimiesitys Korona Kanssamme, jossa yleisö pääsee vaikuttamaan esityksen kulkuun.

Tapanilassa nähdäänI remember when…,joka yhdistää tarinankerrontaa ja tanssia. Esitykseen on kerätty maahanmuuttajataustaisten henkilöiden tarinoita ja ensikokemuksia Suomesta.

Toisen kengissäon monisyinen, esityksen kaltainen tapahtuma, jossa tutkitaan erityisesti liikkeen kautta, millaista on asettua toisen ihmisen asemaan. Tapahtumapaikka on Siltamäessä sijaitseva Lestimäki, joka vanhana mestauspaikkana. 

Koko festivaalin aloittaa torstaina 16.9. yhteinen avajaiskulkue, joka lähtee Maatullinaukiolta ja etenee Lestimäelle.

Kaikki Paikallismaisemia-festivaalin tapahtumat ovat ikärajattomia ja ilmaisia. Osaan tapahtumista mahtuu rajallinen määrä katsojia.

Tarkka festivaaliohjelma www.valokeilassakoillinen.fi

Teija Loponen

  • Festivaali kuuluu Valokeilassa Koillinen -hankkeeseen, joka on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen Helsingin mallin mukainen hanke.
  • Hankkeen tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Koillis-Helsingin alueella vuosina 2019-2021. 
Edellinen artikkeli-OmaStadi on mahtava keino vaikuttaa, toteaa Koillisen uusi Stadiluotsi Lotta Jäättelä
Seuraava artikkeliKukaan ei ota koppia häirikkönuorista