-OmaStadi on mahtava keino vaikuttaa, toteaa Koillisen uusi Stadiluotsi Lotta Jäättelä

Stadiluotsi Lotta Jäättelä
Lotta Jäättelä on tutustunut Koillis-Helsinkiin ja sen asukkaisiin sekä toimijoihin Stadiluotsin ominaisuudessa huhtikuusta lähtien. Kuva Teija Loponen

Lotta Jäättelä aloitti huhtikuussa Stadiluotsin työn saaden vastuualueekseen Koillis-Helsingin.

-Olen tästä alueesta todella innoissani, sillä Koillisessa on todella paljon innokkaita toimijoita, aktiivisia yhdistyksiä ja seuroja. Samalla haluan kuitenkin edistää yhdenvertaisuutta, eli saada kaikki tasavertaisesti mukaan vaikuttamaan vaikkapa OmaStadin kautta, Jäättelä toteaa.

Stadiluotsina työskentelyn aloittaminen korona-aikana, jolloin kaikki tapaamiset tapahtuvat etänä ja tapahtumat ovat jäissä, on aikamoisen haastava tehtävä.

-Tästä huolimatta olen saanut jo tosi hyviä kontakteja ja päässyt mukaan erilaisiin verkostoihin. Sain edeltäjältäni Outi Rissaselta todella hyvät materiaalit verkostoista, täkäläisistä toimijoista ja keskeneräisistä asioista ja niiden avulla oli helppo lähteä liikkeelle, Lotta Jäättelä kiittelee.

Tällä hetkellä Stadiluotseja työllistää eniten OmaStadi. Lokakuussa on Koillisen suurpiirin alueella yli 40 ehdotusta äänestettävänä.

Nyt ehdotukset odottavat pormestarin hyväksymistä, jonka jälkeen äänestykseen mukaan tulevat ehdotukset julkistetaan ja varsinainen äänestys toteutettavista hankkeista päästään järjestämään.

-Täällä Koillisessa on tehty tosi kivoja ideoita ja ehdotuksia on syntynyt niin leikkipuistoissa kuin kouluissa ja aikuisten taholta, on Lotta pistänyt merkille.

Korona-ajan vaikutuksen Stadiluotsit ovat huomanneet siinä, että ehdotukset liittyvät entistä enemmän lähiluontoon ja ulkoliikunta- sekä virkistysmahdollisuuksien lisäämiseen.

Stadiluotsi Lotta Jäättelän työnkuvaan kuuluvat OmaStadin lisäksi koillisen Helsingin asukkaiden ja toimijoiden osallistumisen tukeminen ja oikeiden vaikuttamiskanavien löytäminen kaupungin palveluihin liittyen. Sen lisäksi yhdenvertaisuuden edistäminen OmaStadissa on yksi työn painopistealueista.

-Yhdenvertaisuus eri ikäisten, eri alueilla asuvien ja erilaisen taustan omaavien ihmisten kesken on tärkeää. Tämä huomioidaan myös kieliryhmittäin, OmaStadin äänestyksessäkin ohjeet annetaan monella kielellä.

Stadiluotsi myös luo verkostoja niin itselleen kuin muillekin yhdistäen eri tahojen ihmisiä.

-Olen todella iloinen, jos minua kutsutaan vaikkapa kaupunginosaseurojen kokouksiin tai muiden

yhdistysten tilaisuuksiin mukaan. Ja kun erilaisia tapahtumia pystytään taas järjestämään, näkyy minua niissäkin. Nyt osallistuin juuri viikonloppuna Pihlajamäen Kyläjuhliin ja myös Paikallisfestivaaleille menen mukaan, kertoo Lotta Jäättelä.

Muutaman kuukauden Stadiluotsikokemuksella Lotta toteaa mukavinta työssään olevan yhteistyön monien eri tahojen kanssa ja innostuneiden ihmisten kohtaamisen.

-Minut on otettu tosi hyvin vastaan joka puolella ja nyt odotan asukkaiden kanssa innolla OmaStadin tuloksia ja sitä, miten voittaneita ehdotuksia ryhdytään toteuttamaan.

Haasteena työssään hän kokee kaupungin ison organisaation.

-Kestää aina hetken löytää oikeat ihmiset, mutta toisaalta on upeaa, miten kaikkiin asioihin löytyy niistä tietäviä ihmisiä. Kaupungin työntekijöillä on melkoinen määrä erilaista tietoa ja osaamista, hän ihailee.

Lotta Jäättelä haluaa kannustaa kaikkia ottamaan reippaasti yhteyttä kaupungin toimintaan liittyvissä osallistumis- ja vaikuttamiskysymyksissä.  

-Minut saa kiinni esimerkiksi sähköpostilla lotta.jaattela@hel.fi.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliHautausmaakorttelin 12 kunnostus jatkuu
Seuraava artikkeliPaikallismaisemia-festivaalit kotikulmilla