OmaStadin äänestys nosti seitsemän ehdotusta Koillisesta toteutukseen

Vantaanjoki
Eniten ääniä Koillis-Helsingissä sai ehdotus lisätä Vantaanjoen rannoille levähdys- ja oleskelupaikkoja. Kuva Teija Loponen

Kaikilla tänä vuonna 12 vuotta täyttävillä helsinkiläisillä oli mahdollisuus käyttää ääntään sen suhteen, millaisiin paikallisiin ja koko kaupunkia koskeviin hankkeisiin rahaa laitetaan ensi vuonna.

OmaStadin äänestys keräsi kaupunkilaisilta 47 064 ääntä, äänestysprosentiksi tuli 8,1.

–Tämän syksyn äänestyksessä havaittiin, että äänestäjät olivat sankoin joukoin liikkeellä varsinkin oman suurpiirinsä asioita edistämässä. Myös monet koko Helsinkiä koskettavat ehdotukset saivat ääniä. OmaStadi tuntuu tulleen jo monille tutuksi ja sitä kautta osataan osallistua yhteiseen kehittämiseen, kertoo kehittämispäällikkö Kirsi Verkka.

Helsinki käyttää kaikkiaan 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen toteuttaen eniten ääniä saaneet ehdotukset, jotka mahtuvat alueen budjettiin.

Koko kaupungin yhteisistä hankkeista eniten ääniä sai ehdotus Tarpeeksi siistejä roskiksia, joissa on tumppiosa, 50 000 euroa, ääniä 7 044.

Koillisen budjetti on 1 116 890 euroa ja Koillisessa, kuten muillakin alueilla luontoon ja ympäristöön sekä myös liikuntaan liittyvät ehdotukset keräsivät reippaimmin ääniä.

Äänestystilanne eli kovasti etenkin viimeisen viikon aikana ja toteutuslistalle jo yltäneitä ehdotuksia putosi äänestyksen edetessä pois. Lopulliselle Koillis-Helsingissä toteutettavien listalle nousi seitsemän kohdetta.

Eniten ääniä sai ehdotus Vantaanjoen rantaan levähdys- ja oleskelupaikkoja, sen budjetti on 100 000 euroa ja ääniä ehdotus keräsi 1467. Kakkoseksi ylsi Koillisen lähiluonnon puolesta, kukkaniittyjä ja lammikoita täynnä elämää, budjetti on 156 000 euroa ja ääniä tuli 1131. Kolmoseksi noussut Vieraslajin torjuntaa Vantaanjoen alueella kustantaisi 35 000 euroa, ääniä se sai 1097.

Kesäkanoja leikkipuisto Linnunrataan kohosi listalla peräti neljänneksi. Sen budjetti on 153 000 euroa ja ääniä kanala kokosi 983.

Malmin lentokenttää kiertävän ulkoilureitin palveluiden kehittäminen oli vielä viime viikolla jäämässä toteutuslistan ulkopuolelle, mutta pomppasi viimeisten äänestyspäivien aikana sijalle 5, budjetti on korkeimmasta päästä 558 000 euroa ja äänisaalis 977.

Grilli- tai nuotiopaikka ulkona oppimista ja virkistäytymistä varten kustantaisi 60 000 euroa ja sille antoi äänensä 889 äänioikeutettua. Viimeisenä listalle mahtui frisbeegolfratoja ja harjoittelupaikkoja Helsinkiin, hinta 50 000 euroa ja ääniä 878.

Toteutuslistalle äänestyksen alkuvaiheessa yltäneistä ehdotuksista pois tippuivat muun muassa lähiliikuntamahdollisuuksien ja ulko-oleskelutilojen parantaminen lapsille ja nuorille Puistolassa, 963 ääntä, tekonurmi Ala-Malmin liikuntapuistoon 732 ääntä, arkkitehtuuripolku uuteen kukoistukseen (Pihlajamäki) 695 ääntä sekä mehiläistarhausta ja hunajantuotantoa Nummisuutarin viljelypalstojen lähellä, äänisaalis 689.

Ehdotusten toteuttaminen alkaa ensi vuoden 2022. Omastadi.hel.fi -palvelussa voi seurata ensi vuoden aikana suunnitelmien toteutuksen valmistelua ja hankkeiden etenemistä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSunnuntaipalstojen suunnitteluperiaatteita tarkastellaan
Seuraava artikkeliTapanilan Terveystie halloweenin vallassa