Virkkaamalla mukaan taideteokseen

Isoäidinneliöitä toivotaan virkattavan yhteistä tilkkutyötä varten. Kuva Johanna L

Zodiak – Uuden tanssin keskus on kutsunut Valokeilassa Koillinen -hankkeen puitteissa koillishelsinkiläisiä toteuttamaan itselle tärkeitä taidetekoja. Sen Koillisesta koilliseen -projektin annista päästään nauttimaan Tapulikaupungissa, Suutarilassa, Siltamäessä, Puistolassa ja Tapanilassa Paikallismaisemia-festivaalilla syyskuussa.

Zodiakin Koillisesta koilliseen -osaprojektissa on mukana 11 osallistujaa. He ovat kevään 2021 aikana tutustuneet erilaisiin taidemenetelmiin ja -muotoihin tanssitaiteilija Kati Raatikaisen vetämissä työpajoissa. Raatikainen toimii Zodiakin hanketaiteilijana Valokeilassa Koillinen -hankkeessa.

Koillisesta koilliseen -projekti koostuu työpajoista, luennoista sekä lopulta omien taidetekojen tai esitysten saattamisesta yleisön koettavaksi.

Osallistujat muun muassa tuottavat alueelle konsertteja, tekevät osallistavia installaatioita ja esityksiä sekä tuovat julkiseen tilaan runoutta. Keskeistä projektissa on alueellisuus ja se, mitä kukin osallistuja haluaa teollaan tukea tai lisätä omalla asuinalueellaan ja omassa yhteisössään.

Projektissa kerätään nyt virkattuja isoäidinneliöitä yhteistä tilkkutyötä varten. Virkatuista neliöistä koottava teos ”Koillisen kirjo” nähdään syyskuussa osana Paikallismaisemia -festivaalia.

Neliöitä voivat kaikki halukkaat virkata mistä tahansa langoista ja ne voivat olla vapaasti minkä värisiä vain. Valmiit neliöt saa toimittaa Koillis-Helsingin kirjastoihin 31.7. mennessä.

Toinenkin aineistokeräys on meneillään. ”I remember when…” -esitykseen kerätään maahanmuuttajataustaisten henkilöiden tarinoita ja ensikokemuksia Suomesta. 

Paula Kinsey-Huuhtasen ideoimassa esityksessä tarinat yhdistyvät Angela Aldebsin tanssiin.

Jo vuosikymmeniä Tapanilassa asunut Paula kiinnostui muidenkin maahanmuuttajien kokemuksista ja tarinoista sekä niiden esiin saattamisesta esityksen muotoon.

Suomeen taiteilijaresidenssiin saapunut syyrialainen Angela Aldebs on nähty aiemminkin Koillisen kaupunginosissa Valokeilassa Koillinen -hankkeen pop-up -tapahtumissa tanssimassa.

Omia tarinoita pääsee jakamaan Paulan kanssa englanniksi tai suomeksi ja tanssitaiteilija Angela Aldebsin kanssa arabiaksi kasvokkain 31.5. ja 1.6. Tapanilassa ja Tapulikaupungissa. Tarinoita voi jakaa myös sähköisen lomakkeen kautta 30.6 saakka. Lisätietoja näihin antavat Zodiak – Uuden tanssin keskuksen Kati Raatikainen 050-5768942 ja Anna Murtola 044-5339620.

Tämäkin esitys nähdään osana Paikallismaisemia -festivaalia syksyllä.

Teija Loponen

Valokeilassa Koillinen on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019-2021.

Edellinen artikkeliLähiliikenteen asemat halutaan viihtyisämmiksi
Seuraava artikkeliEhdokkaat esittäytyvät 12.5.