Valokeilassa Koillinen tarjoaa työpajoja ja esityksiä

Valokeilassa-Koillinen
Tämä lasten kanssa yhteistyössä kehitetty Valokeilassa Koillinen -hankkeen näytelmä koettiin Tapulikaupungin kirjastossa. Kuva Teija Loponen

Osana Valokeilassa koillinen taidehanketta järjestetään kevään aikana neljä keskustelevaa luentotilaisuutta yhteisölähtöisestä taiteesta sekä lyhytelokuvaprojekti ja aistitaidetta.

Kevään luentojen tarkoitus on avata keskustelua erityisesti kehollisen ja esittävän taiteen suhteesta yhteisöihin. Luentojen teemoja ovat osallisuus, kehollisuus, kohtaaminen, aistiteatteri ja tarina. Alustajina oman työnsä näkökulmista toimivat Valokeilassa koillinen hankkeen taiteilijat Anna Koskela ja Kati Raatikainen Zodiak Uuden tanssin keskuksesta, Markku Ihamäki ja Marjaana Veikkanen Teatteri Tuikkeesta, Janne Puustinen Helsingin Kaupunginteatterista ja Aleksi Kinnunen Pohjois-Helsingin bändikoulusta.

Sarjan ensimmäinen osuus pidettiin tammikuussa. Seuraavana vuorossa on Aistiteatteri 17.2. klo 18-19.30​​ Zoom-alustalla, alustajina Markku Ihamäki ja Marjaana Veikkanen. Maalis- ja huhtikuussa kokoonnutaan kirjastoissa, jos mahdollista. Tarinasta esitykseksi -alustajina toimivat Janne Puustinen ja Aleksi Kinnunen. Keskustelu pidetään Tapanilan kirjastossa ​24.3. klo 18-19.30. Puistolan kirjastossa kuullaan ​28.4. klo 18-19.30 aiheesta Kehoni on huvipuistoni, alustajana Anna Koskela.

Lyhytelokuvaa tullaan tekemään teemalla Minun ääneni. Projekti käynnistyy työpajoilla, joissa luodaan erilaista teksti-, ääni- ja kohtausmateriaalia sekä pohditaan lyhytelokuvan visuaalisuutta ja kuvakerrontaa. Työpajojen pohjalta työstetään lyhytelokuva, joka saa ensi-iltansa syyskuussa.

Projektin painotus on musiikissa ja äänessä, mutta soittaa tai laulaa ei tarvitse osata, vaan mukana voi olla monista eri lähtökohdista ja monissa eri tehtävissä. Työpajoja järjestetään 2.3.-22.4. klo 17.30-20 tiistaisin Tapanilan kylätilalla ja torstaisin Suutarilan kirjastolla. Tarvittaessa työpajat järjestetään etänä Zoomissa. Projektin toteuttavat Helsingin Kaupunginteatteri ja Pohjois-Helsingin Bändikoulu. Tiistai- tai torstairyhmään voi lähteä mukaan​ilmoittautumalla 23.2. mennessä: janne.puustinen@hkt.fi / 050 475 8701.

Teatteri Tuike toteuttaa Aistiteatteriesityksen osana Valokeilassa Koillinen -hanketta. Mukaan voivat hakea Tapanilassa tai lähialueella asuvat yli 16-vuotiaat lähettämällä lyhyen esittelyn itsestään 5.3. mennessä osoitteeseen: info@teatterituike.fi. Esitys toteutetaan työryhmän ajatusten ja ideoiden pohjalta. Ensimmäinen tapaaminen on Teatteri Tuikkeella la 13.3. klo 11-15 ja esitys saa ensi-iltansa syyskuussa.

Loitsu-esityskurssi on puolestaan heinäkuun öinä Koillisessa urbaanissa luontoympäristössä toteutuva tanssiteos, joka rakentuu ryhmälähtöisesti työpajojen ja itsenäisen ryhmätyöskentelyn kautta. Osallistuminen vaatii sitoutumista esityksen valmistamiseen ja kiinnostusta keholliseen työskentelyyn sekä julkisessa tilassa tapahtuvaan tanssiin. Ilmoittautua tulee 7.3. ​ mennessä 050 57 37 947/Anna Koskela.

Teija Loponen