Hautausmaan pengermuurista löytyi hautakiviä!

Eugen Schaumanin muistomerkki.
Kivipengerrysten lisäksi korttelin 12 tunnistaa siitä, että sen laidalla on Malmin hautausmaan historian tunnetuimpiin henkilöihin kuuluvan Eugen Schaumanin muistomerkki. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Malmin hautausmaan korttelissa 12 tehtiin kesällä suurta kunnostustyötä, jossa suoristettiin myös vanhaa pengermuuria ja sen viereisiä käytäviä. Kun urakoitsija alkoi purkaa muuria, piti työt melkein saman tien seisauttaa, sillä edessä oli odottamaton näky.

– Sieltä löytyi yllätys, joka kertoi, että ennen vanhaan sitä vasta osattiinkin kierrättää. Muurin kivinä oli nimittäin käytetty vanhoja hautakiviä. Ne oli vain käännetty nimipuoli alaspäin, kertoo Malmin hautausmaan työnjohtaja Orest Lazepka.

– Kivet olivat kokonaisia ja ihan kuin eilen veistettyjä ja kullattuja. Kaiverruksia oli 1900-luvun alkupuolelta asti, hän jatkaa.

Malmin hautausmaa on vihitty käyttöön vuonna 1894. Kortteli numero 12 on otettu käyttöön 17.6.1951. Korttelissa kiertää kolme ympyrän mallista kiveyspengertä hautarivien 1, 2 ja 3 takana.

Korttelissa on 156 arkkuhautaa. Hautojen omaisille lähetettiin keväällä tiedote alueen kunnostustöistä.

Urakkaa teki kokenut pirkanmaalaisyrittäjä tiimeineen. He saivat siirrettyä kivet työkoneilla ehjinä varastoon. Työtä hankaloitti kasvien juurakko, joka oli kaivautunut kivien väleihin.

Hautausmaan työntekijät tulivat auttamaan, ja he alkoivat dokumentoida, kuvata, pestä ja numeroida historiallisia kiviä.

Muuriin kätkeytyvät hautakivet asennettiin pohjatöiden jälkeen takaisin oikeille paikoilleen, ja kaiverrukset ovat taas katseilta piilossa. Työ kesti noin kolme kuukautta.

Penkereistä yksi jäi kuitenkin vielä entisöimättä, sillä urakkaan varatut rahat loppuivat kesken. Budjetin ylitykseen vaikutti pitkälti se, että koronan myötä rakentamisen kustannukset ovat kallistuneet.

– Toivottavasti ensi vuonna saadaan rahaa tehdä loppuosa.

Tänä päivänä haudoilta poistettuja hautakiviä ei ole tapana käyttää hautausmaalla. Kun haudan 25 vuotta kestävä hallinta-aika päättyy, tulee siitä haudalle ilmoitus. Sitten kivi voi olla paikoillaan vielä kaksi vuotta, ja jos omaiset eivät reagoi, on kivi varastossa toiset kaksi vuotta. Sitten se kuljetetaan pois.

– Kivi viedään murskaamoon ja siitä tehdään kivituhkaa. Hautausmaalle se ei enää tule, sillä hautausmaan käytävillä käytetään vain harmaata kivituhkaa ja hautakivissä on usein enemmän punertavaa sävyä, perustelee Lazepka.

Korttelin 12 suunnittelijasta ei ole varmaa tietoa. Historiatiedon mukaan ”amfiteatterimainen pyöriö” olisi rakennettu vanhaan hiekkakuoppaan. Hauta-alueet on jaettu sektoreiksi ja sektorien välissä on niin suunnitelmassa kuin alkuperäisessä toteutuksessakin ollut muotoon leikatut havukasvit säännöllisissä riveissä.

Myöhemmin kasvit on poistettu, koska ne ovat kasvaneet liian isoiksi. Nyt paikkaan on tarkoitus saada taas alkuperäistä 50-luvun ilmettä myös uusien istutusten avulla.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliStrömsin talojen ullakoille asuntoja
Seuraava artikkeliSiltamäen uimahalli on vihdoinkin auki