Pukinmäen taidekoulujen kesäteatteri Fallkullassa: Metsän tahto tuo näkyväksi eläinten maailman

Pukinmäen taidekoulujen Metsän tahto esitetään kesäisessä ympäristössä Fallkullan kotieläintilalla. Kuva Sanni Sarlin

Metsä elää rauhallista eloaan, kunnes eräänä päivänä paikalle pyyhältää joukko tehokkaita ja aikaansaavia ihmisiä. He haluavat jyrätä sen huvipuiston, tehtaan ja parkkipaikan tieltä.

Metsän eläimet ovat vaarassa jäädä kodittomiksi, joten ne ryhtyvät toimiin saadakseen rakkaan kotipaikkansa pelastettua.

Fallkullan kotieläintilan pihapiirissä nähtävä, huumorilla höystetty näytelmä käsittelee ystävyyttä ja oppimista sekä ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. Esitys yhdistää saumattomasti teatteria ja sirkusta.
-Halusin tuoda näkyväksi eläinten maailman ja sen että metsä on heidän kotinsa. Ei sinne noin vain saa tulla, kertoo esityksen ohjaaja Vilma Salmi ja tähdentää, että monesti ihminen tuhoaa luontoa ajattelematta eläimiä.

Idea ihmisistä, eläimistä ja heidän suhteestaan lähti Salmelta, mutta esitystä ja hahmoja ovat esiintyjät ideoineet itse. Mukana on yhdeksän 8–13-vuotiasta Pukinmäen taidekoulujen oppilasta.

-Prosessi on ollut opettavainen ja hauska. Matkan varrella on ollut tärkeää opettaa teatterin perusteita ja saada valmiiksi materiaalia esitykseen.

Salmi tähdentää, että asioiden toistaminen ja muistaminen voivat välillä olla haastavia aloitteleville teatterintekijöille, mutta kaikki ovat upeasti harjoitelleet ja omaksuneet uusia asioita.

-Harjoituksiin on aina kiva tulla ja meillä on hauskaa yhdessä, se on kaikista tärkeintä, Salmi muistuttaa.

Esityksessä nähdään myös sirkusosuuksia, jotka on ohjannut Sanni Sarlin. Hän kertoo, että sirkusnumeroiden suunnittelu lähtee esiintyjien valmiuksista ja mielenkiinnon kohteista. Lisäksi suunnitteluun vaikuttavat kohtausten nimet ja aihiot.

-Esimerkiksi Hämähäkki-notkeusakrobatian tuli olla jännittävä ja dramaattinen, niin että katsojalle tulee olo, että esiintyjä yrittää saalistaa ihmisiä verkkoonsa, kuvailee Sarlin. Karhupyramideihin halusin saada karhumaista liikettä, joten aloitimme tekemällä akrobatiaa niin kuin karhut sen tekisivät.

Jos esiintyjä on Sannille entuudestaan tuttu, suunnittelee hän yleensä valmiiksi joitain liikkeitä ja sarjoja, joita esiintyjä voi kokeilla ja joita muokataan yhdessä esiintyjillä sopiviksi.

-Monesti minulla on jo jokin kappale valmiina, johon alan esitystä tehdä. Ensin on idea, sitten musiikki, johon koreografia syntyy.

Ohjaaja Salmen mielestä esityksestä on tulossa hauska, vaikka aihe on vakavakin. Roolihahmot ovat humoristisia ja omalaatuisia ja heidän kommelluksilleen saa nauraa. Esityksen juoni pitää otteessaan ja jännitystä on juuri sopivasti. Sarlin lisää, että esitys on kantaaottava, mutta hyväntuulinen.

-Odotan innolla esityskauden alkua ja sitä hetkeä, kun esitys saa ensi-iltansa ja alkaa elää!

Näytökset lähtevät käyntiin Fallkullan kotieläintilalla, Malminkaari 24, heti heinäkuun alussa. Esitys nähdään la 3.7. ja su 4.7. klo 14, ti 6.7. klo 16, ke 7.7. ja to 8.7. klo 18, la 10.7. klo 14, su 11.7. klo 16, ke 14.7. ja to 15.7. klo 18 sekä la 17.7. klo 14.
Noin 40 minuuttia kestävä näytelmä sopii koko perheelle.
Liput 6 e, lippuvaraukset: liput@taidekoulut.fi / 044 237 9891

TL

Edellinen artikkeliHelleviikko vei vesien äärelle
Seuraava artikkeliScoottaus –kesäistä ajanviettoa