Scoottaus –kesäistä ajanviettoa

scoottaus
Scoottaus on keskittymistä ja uskallusta vaativa laji. Kuvat Maija Laukkanen

Scoottajat kuuluvat Koillis-Helsingissäkin jokapäiväiseen katukuvaan. Lajissa yhdistyvät liikunta, kaverit, ulkoilu ja mielekäs uuden oppiminen.

Scoottaus jakaa mielipiteitä esimerkiksi siinä, millä paikoilla temppuilu on hyväksyttävää ja kuinka lautojen kanssa tulisi käyttäytyä. Moni kuitenkin kannattaa nuorten liikuntaharrastusta ja pitää sitä hyvänä asiana.

-Scoottauksesta ulkona ei ole mitään haittaa, mutta välillä scoottaajien tullessa sisälle kauppaan täytyy käskeä rauhoittumaan ja kieltää sisällä ajaminen, toteavat viikkiläisen lähikaupan myyjät.

-Toivoisin heidän myös kiinnittävän huomiota suojavarustukseen, heillä ei aina ole kaikilla edes kypärää päässä. Liikenteessä ja pihoilla scoottajien käytös on mielestäni yleensä hyvää, toinen myyjä huomauttaa.

-Joskus esimerkiksi lenkillä scoottajien kova vauhti saattaa säikäyttää, mutta yleisillä paikoilla heidän touhuaan on lähinnä mukava seurata, kommentoi vanhempi jalankulkija Viikissä.

Scoottaajat kertovat, että asukkaiden ja ohikulkijoiden suhtautuminen heihin vaihtelee suuresti. Joidenkin spottien lähellä asuvat ihmiset ovat scoottaajille tuttuja ja heidän tiedetään hyväksyvän harrastuksen. Toiset taas saattavat tulla vaatimaan poislähtöä, yleensä siinä pelossa, että esimerkiksi portaat tai kaiteet, joille hypitään, kuluvat.

-Emme koskaan hajota mitään tahallamme. Lähinnä ainoa jälki, joka miestä jää, ovat kulumat suosituilla paikoilla. Siihenkin auttaa esimerkiksi portaan reunan vahaus, ja vaha kuluu pois nopeasti, selittävät kadulla tavatut scoottaajakaverukset.

-Scoottauksessa kaikki samalle spotille sattuvat ovat sillä hetkellä kavereita, ja minulla on scoottauksen kautta paljon sellaisia ystäviä, joita oikeastaan tapaan vain harrastuksen yhteydessä, kertoo scoottaaja.      

-Moni paras kaverini scoottaa myös, ja se on hyvää yhteistä tekemistä. Aloitin alun perin temppuilemaan scootilla tutustuttuani nykyiseen parhaaseen ystävääni, joka harjoitteli temppuja, ja innostuin itsekin kokeilemaan.  

-Aloittaessa kannattaa ostaa complete-scootti, ettei tarvitse itse osata koota sitä. Käytännössä tarvitset vain kypärän ja tasapohjaiset kengät, mutta jos haluat lisää suojaa, polvisuojat ovat hyvä valinta, opastaa paikallinen harrastaja. Välineet uusitaan, kun ne jäävät pieneksi, vaikka scootin oikea koko onkin mielipidekysymys.

Tässä lajissa ei voi välttyä mustelmilta, mutta pahempia loukkaantumisia sattuu haastateltujen mukaan harvoin.

-Ainoa isompi haaveri on vähän aikaa sitten sattunut jalan hiusmurtuma, kertoo haastateltu nuori.

Koska lajissa tulee kaatumisia, nilkat ja ranteet ovat kovilla.

-Kaatumiseen tottuu ja siinäkin oppii paremmaksi.

Ystävien lisäksi scoottaus on hyvää tekemistä ulkona sekä monipuolinen liikuntaharrastus. Nuoret kertovat myös luovuuden kehittyvän erilaisia temppuja harjoitellessa ja yhdistellessä.

-Juuri tämän takia on vaikea ymmärtää, miksi meitä yritetään rajoittaa, huomauttaa toinen pojista.

 -Emme ole yhtään erilaisia kuin ne lapset, jotka hyödyntävät kaupunkia pelaamalla jalkapalloa sen kentillä. Meidän kenttämme vain on koko kaupunki.

Scoottausta voi harrastaa julkisten paikkojen lisäksi muun muassa Pihlajamäen nuorisopuiston Savelan Freestyleparkissa.

Scoottausfaktaa:

  • Ennen 2010-lukua harrastajia oli vain muutamia kymmeniä, mutta nykyään jo kymmeniä tuhansia.
  • Laji on Suomessa noin 20 vuotta vanha ja sen suosio kasvaa koko ajan.
  • Suomessa on muutamia kymmeniä scoottauksen ammattilaisia.
  • Scoottauksessa voi Suomessa kilpailla SM-kisoissa, joissa on avoimen sarjan lisäksi erikseen sarja myös alle 14-vuotiaille.
  • Scoottauksessa on kaksi tyyliä: parkki -ja street-scoottaus. Street-scoottauksessa käytetään nimensä mukaisesti kadulta löytyviä rakenteita, kuten portaita, kaiteita ja katukivetyksiä temppujen tekemiseen. Parkkiscoottauksessa tehdään korkeampaa ilmalentoa vaativia temppuja erilaisista hyppyreistä, rampeista ja kaarista.

Maija Laukkanen
toimittajaharjoittelija

Edellinen artikkeliPukinmäen taidekoulujen kesäteatteri Fallkullassa: Metsän tahto tuo näkyväksi eläinten maailman
Seuraava artikkeli37 miljoonan budjetilla rakennettavasta Malmin Luisteluareenasta kaksikerroksinen