Helleviikko vei vesien äärelle

Tapaninvainion-uimaranta
Tapaninvainion uimarannalla oli auringonottajia helteestä huolimatta. Moni uskaltautui myös veteen. Kuva Teija Loponen

Viime viikon helteet saivat ihmiset hakeutumaan veden äärelle. Väkeä riitti niin Tapaninvainion uimarannalla kuin myös Pukinmäen matonpesupaikalla. Kuuma alkuviikko päättyi ukkosmyrskyyn ja sadekuuroon.

Tapaninvainion uimarannalla oli pitkin viikkoa väkeä niin aurinkoa ottamassa, kuin myös itseään vedessä viilentämässä.

Uimareita riitti päivittäin kymmenittäin siitä huolimatta, että rannan ilmoitustaulussa oli Helsingin ympäristöpalveluiden suositus välttää siellä uimista tänä kesänä. Viereinen MetropoliLabin testausseloste kertoi kesäkuun 1. päivänä tehdyn näytteenoton mukaan uimaveden mikrobiologisen laadun olevan hyvä.

-Ei veden laatu pelota, kun ei sitä hörpätä suuhun, kertoi Tapaninvainion rannalla jo useita kertoja uimassa käynyt malmilainen Lehtisen pariskunta.

Vantaanjoen rantaraittia Tuomarinkylän puolella kävelleet 13-14 -vuotiaat Henna ja Ansku kertoivat veden houkuttelevan, mutta ei uimaan, vaan vain sen lähelle.

-Plussaa tällä reissulla oli nähdä monta hevosta sekä se, että rannalla oli jätskiauto, tuumivat tytöt iloisina.

Vantaanjoen tuntumassa sijaitsevalla Pukinmäen matonpesupaikalla on riittänyt matonpesijöitä koko alkukesän ajan helteistä huolimatta. Ruuhkaisinta on etenkin kuumina päivinä ollut aamuvarhaisella, jolloin aurinko ei ole vielä pahimmillaan porottanut. Helteiden ansiosta matot kuivuvat kuvatustelineillä varsin nopeasti, kunhan niistä on ensin kuivausmankelilla puristanut enimmät vedet pois.

Matonpesupaikka on avoinna päivittäin kello 7-21. Pukinmäessä on 16 kapeampaa allasta ja neljä leveiden mattojen pesuallasta. Kävijöitä tulee kauempaakin kuin Koillisen omista kaupunginosista.

Viereisellä viljelyspalstalla ei väkeä päiväsaikaan juurikaan ollut.

-Suurin osa käy kastelemassa viljelyksiään aikaisin aamulla ja iltamyöhäisellä, tiesi viljelyspalstojen tuntumassa eväitään syönyt Lahtiskaksi esittäytynyt rouva.

Keskiviikkona iltapäivällä pilvet alkoivat vyöryä vauhdilla taivaalle ja salamat leiskua. Sateen rummutus kadun pintaan kertoi hellejakson olevan hetkiseksi ohi. Lämpötila tippui kerralla kymmenellä asteella, noustakseen pian taas takaisin lähelle hellelukemia houkuttelemaan lomalaiset takaisin rannalle.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLomakausi vauhdissa
Seuraava artikkeliPukinmäen taidekoulujen kesäteatteri Fallkullassa: Metsän tahto tuo näkyväksi eläinten maailman