Metsäaukio nousee Tapulikaupunkiin

Metsäaukio
Metsäaukion ravintolasali ja näkymä sisäpihalle. Arkkitehtien alustavia näkemyksiä Maatullin uudesta rakennuksesta, kuvat Fors Blomqvist Architects.

Maatullin koulun, päiväkodin ja leikkipuiston uudisrakennuksen suunnittelun arkkitehtuurikilpailun on voittanut ehdotus Metsäaukio. Voittajaehdokkaassa painottuu vahvasti luonto, joka tuntuu ulottuvan myös monitoimitalon sisätiloihin.

Uuteen rakennukseen on tulossa 700 oppilaan yhtenäinen peruskoulu, päiväkoti 210 lapselle, esiopetustilat 42 lapselle sekä leikkipuisto. Rakennuksen pihat on suunniteltu osaksi oppimisympäristöä.

Metsäaukio -suunnitelman ovat laatineet arkkitehdit Sofia Fors Adolfsson ja Rebecka Blomqvist Petersen Kööpenhaminasta Fors Blomqvist Architects -toimistosta.

Kilpailussa oli mukana 71 hyväksyttyä ehdotusta.

Kilpailun tuomaristo pitää Metsäaukio-ehdotusta ansiokkaana erityisesti maisemasuunnittelun ja kaupunkieko­logian kannalta. Ehdotuksen keski­össä on luonto, joka tuntuu ulottuvan myös sisätiloihin. Sisätiloissa on tuomariston mukaan intiimi, kotoisa mittakaava ja rakennuksen eri osa-alueet hahmottuvat hyvin. Mate­riaalimaailma on yhtenäinen ja miellyttävä.

Tuomariston puheenjohtaja, tekninen johtaja Kari Pudas Helsingin kaupungilta toteaa kilpailun tuloksen ylittäneen odotukset.

 -Tapulikaupunkilaiset saavat käyttöönsä ennakkoluulottomalla ja herkällä otteella suunnitellut tilat, joiden toivotaan palvelevan alueen asukkaita monipuolisesti. Tilojen harvinaislaatuisen luontoyhteyden voi odottaa vahvistavan oppijoiden ja henkilökunnan hyvinvointia, hän toteaa.

Myös asukkaat antoivat myönteistä palautetta Metsäaukion hyvästä luontoyhteydestä, viihtyisyydestä, inhimillisestä mittakaavasta ja sopivuudesta rakennuspaikalle kommentoidessaan toisen vaiheen kilpailuehdotuksia Kerro kantasi -verkkopalvelussa tammi-helmikuussa 2021. Asukkaiden kommentit olivat kilpailun tuomariston käytössä.

Kaupungin tavoitteena on rakentaa Kimnaasipolku 5:ssä sijaitsevan Maatullin ala-asteen purettavan koulurakennuksen paikalle toimiva, turvallinen ja terveellinen palvelurakennus. Rakennuksen toivotaan vahvistavan alueen positiivista kehitystä, kohentavan lähiympäristön kaupunkikuvallista ilmettä sekä kutsuvan asukkaita yhteisölliseen toimintaan.

Maatullin uuden rakennuksen tilat on tarkoitus saada tehokkaaseen vapaa-ajan käyttöön. Talon suunnittelun yhteydessä on tarkoitus aloittaa tilojen vapaa-ajan käyttöä tukeva kummitoimintakokeilu. Kokeilun ajatuksena on luoda uudenlaista yhteistyötä ja toimintatapoja rakennuksen päiväkäyttäjien sekä alueen muiden toimijoiden välille. Kokeilu on osa kaupungin kiertotalouskäytäntöjen kehittämistä.

Kilpailualueen asemakaavaa muutetaan voittajaehdotuksen pohjalta. Kohteen hankesuunnitelman hyväksyminen lähtee päätöksentekoon ensi syksynä. Koska kokonaisuuden korkein tavoitearvo on 40 miljoonaa euroa (vuoden 2020 hintatasossa), asiasta päättää kaupunginvaltuusto. 

Maatullin uusi rakennus otetaan tavoiteaikataulun mukaan käyttöön vuoden 2024 elokuussa.

Työmaa käynnistyy nykyisen koulun purkamisella todennäköisesti vajaan vuoden päästä, 2022 kevättalvella.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliRentouta kasvojesi lihaksia
Seuraava artikkeliPikku-Liisan vaatteet syntyi opettajan toiveesta