Koululaiset katukuvaan

Tänään keskiviikkona lehtemme palasi kesätauolta ja koululaiset ilmestyivät katukuvaan. Koulujen alkaminen tietää sitä, että liikkeellä on myös varsin pieniä tenavia, joille turvallinen liikennekäyttäytyminen on vielä vierasta. Niinpä muiden liikenteessä olevien, jalankulkijoiden, pyöräilijöiden, potkulautailijoiden kuin autoilijoidenkin tulee olla valppaina, jotta onnettomuuksia ei sattuisi. Aivan koulun alkupäivinä useiden ala-asteen koulujen lähistöllä on vapaaehtoisia aikuisia turvaamassa lasten koulutietä. He ovat kuitenkin vain muutamana päivänä risteyksissä, lähinnä muistuttamassa olemassaolollaan koululaisten palaamisesta liikenteeseen.

Koulun alkaminen on yksi lapsen elämän jännittävimmistä asioista. Jos samalle luokalle ei osu entuudestaan tuttuja lapsia, voi jännitys uusien kaverien saamisesta viedä yöunet ja saada koulun alun tuntumaan pelottavalta. Onneksi opettajat yleensä huomioivat asian ja uusia kavereita löytyy erilaisten tutustumisleikkien avulla. Lasten vanhempia saattaa huolestuttaa ajatus lapsen kiusatuksi tulemisesta. Yhdenkään lapsen ei tulisi jäädä leikkien ulkopuolelle, tulla haukutuksi tai tönityksi. Koulun ohella on kodeissa syytä keskustella siitä, miten toisia kohtaan käyttäydytään ja pohtia miltä itsestä tuntuisi, jos joutuisi syrjityksi tai kiusatuksi.

Viime syksyn tapaan taas kaikkea toimintaa varjostaa koronapandemian jatkuminen. Moni harrastusseura pohtii, uskaltaako toiminnan aloittaa. Ainakin Tapanilan Erän toiminta pyörähtää nyt käyntiin tarjoten kaikenikäisille kivaa tekemistä. Hyvä harrastus on yksi niitä asioita, joista lapsi saa mielekästä tekemistä vapaa-ajalleen, voi löytää uusia kavereita itselleen ja saa myös uuden oppimisen myötä kohotusta itsetunnolleen. Sohvaperunoita ei kotona kannata kasvattaa, liikunta sen sijaan kohottaa paitsi mieltä, myös kuntoa. Ja ellei harrasta liikuntaa, sitä myös kulkiessaan muihin harrastuksiinsa, vaikkapa partioon tai soittotunnille.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin seuraintalo Solhem koronan kourissa
Seuraava artikkeliTapanilan taivaan alla ei vettä pelätty