Kevättä kohden

Viikonlopun harmaa sää ja märkä lumi eivät ihan viestineet siitä, että tulevana lauantaina koittaa jo kevätpäiväntasaus. Tuolloin auringon keskipiste siirtyy eteläiseltä tähtitaivaalta pohjoiselle, eli pohjoinen puolisko on jälleen kohti aurinkoa. Sen lämpöä ja valoa tässä jo kovasti kaivataankin. Juuri ennen Kevätpäiväntasausta liputetaan Minna Canthin kunniaksi. Canth lopetti opintonsa mentyään naimisiin, mutta seitsemän lapsensa hoidon ohella hän kirjoitteli ahkerasti sanomalehtiin uutisia, novelleja ja yhteiskunnallisia kirjoituksia. Miehensä kuoleman jälkeen Minna Canth alkoi hoitaa isänsä liiketoimintaa ja siinä menestyttyään keskittyi yhä enemmän kirjoittamiseen. Minna Canthin sanotaan olevan ensimmäinen huomattava naiskirjailijamme. Kaikki eivät hänen realistisesta tyylistään pitäneet, eikä siitä, että hän toi myös naisten epätasa-arvoista asemaa esiin.

Kevätpäiväntasauksesta ehtii kulua vain viikko, kun siirrytään jo jälleen kellojen viisareita tunnin eteenpäin väännellen kesäaikaan. Tänä vuonna kevättä ja kesää odotellaan entistä innokkaammin. Monien hartaana toiveena on, että viime vuoden tapaan koronan leviäminen alkaisi kesällä laimeta ja ihmiset pääsisivät jälleen viettämään aikaa yhdessä ja nauttimaan erilaisista tapahtumista. Kevään tapahtumat, kuten vaikkapa Mosa herää, on jo suosiolla peruttu. Huhti- ja toukokuulle ei mitään isompia kokoontumisia voida vielä suunnitella, toivottavasti kesäkuulla tilanne olisi jo toisenlainen.

Sunnuntain harmaa ja ankea sää sopi erinomaisesti niihin tunnelmiin, joissa Malmin lentokentällä päivän aikana oltiin. Surun, pettymyksen ja harmituksen keskellä ilmoille nousi myös vahvaa toiveikkuutta siitä, että uuden valtuuston myötä kentän arvo tulevaisuutta ajatellen ymmärrettäisiin ja yhteistyöintoa löytyisi yhdistää ilmailu ja rakentaminen. Monien arkkitehtien mukaan molempien toteuttaminen on täysin mahdollista, mutta vähän pienemmässä mittakaavassa. Kentän säilyttämistä kannattavat eivät siis aio antaa vielä periksi.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliLentojen loppuminen vahvisti taistelumieltä
Seuraava artikkeliYmpäristöministeriö hylkäsi Museoviraston ja MLY:n valitukset