Kevät keikkuen tulevi

Kuluvalle viikolle on luvattu aurinkoa ja mukavasti jo keväistä lämpöäkin. Ensimmäiset leskenlehdet ja sinivuokot on bongattu pihoilta ja muuttolintuja saatu katsella taivaalla ja puiden oksilla. Kevät tekee nyt todella tuloaan. Staran kadunpuhdistusautot olivat liikkeellä viikonloppunakin ja nyt kadut ja ajoradat alkavat olla jo monissa paikoin hiekattomia ja pestyjä. Se lisää oitis pienten pyöräilijöiden määrää, mikä tarkoittaa, että muiden liikkujien pitää olla heidän kanssaan tavallista valppaampia. Lapsipyöräilijät ovat kuin lehmät päästessään keväällä laitumelle ensi kertaa, riemu on niin suuri, että se vie mennessään ja tarkkaavaisuus heikkenee.

Kevään edetessä hallitus on luvannut keventää koronarajoituksia, tartuntamäärät kun ovat laskusuunnassa Osa on noudattanut rajoituksia kiltisti, osa protestoinut niitä vastaan. Suomessa vallitseva vahva itsemääräämisoikeus on yhdessä perustuslain kanssa estänyt monia pohdinnassa olleita rajoitusmääräyksiä. Maskipakkokin on ollut suositus. Toimitukseen soittanut iäkäs rouva kertoi pohtineensa, miksi itsemääräämisoikeus ei ulotu koronarokotteen valintaan. Samoin häntä ihmetytti, miksi maskipakon katsotaan voivan loukata perusoikeuksia, mutta ei sen, että maskitta kulkevat voivat aiheuttaa terveyttä uhkaavaa vaaraa muille. Sehän on rikoslaissa rangaistava tekko.

Rajoitusmääräysten purkua odotellaan innolla. Moni täkäläinen yrittäjä on konkurssin partaalla asiakaskadon vuoksi. Koillis-Helsingissä asuvat Helsingin Yrittäjien luottamushenkilöt kertovat saaneensa yhteydenottoja vaikeuksissa olevilta yrittäjiltä. Toisaalta koronan sairastaneet tai rokotuksen jo saaneet lukijamme ovat kyselleet, mitkä palvelualan yritykset mahtavat olla avoinna, sillä he uskaltaisivat jo käydä kampaajalla, jalkahoidossa ja hammaslääkärissä. Toivottavasti mahdollisimman moni yrittäjä pääsee jatkamaan pian toimintaansa ja etäopiskelijat kouluihin. Täyttäähän oppivelvollisuus tänä vuonna 100 vuotta ja yksi sitä vahvasti ajanut henkilö oli Pukinmäessä asunut Mikael Soininen.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliRintsikoiden kohdalla jumittaa?
Seuraava artikkeliYrittäjäjärjestö huolissaan yritysten pärjäämisestä