Elina Sauri omien laulujensa tiellä

Elina-Sauri-
Elina Sauri on tehnyt hiljan kaksi EP:tä, joilla haluaa tuottaa kuulijoille hyvää mieltä ja antaa myös ajateltavaa. Kuva Vilja Harala

Tapaninvainiossa 26 vuotta asunut laulaja-lauluntekijä sekä suomen ja ruotsin kielen opettaja Elina Sauri on hiljattain julkaissut uuden levynsä. Jazzia, tanssimusiikkia, gospelia ja bossa novaa rakastava artisti tekee myös itse sanoituksia ja sävellyksiä, joita tuoreella levyllä kuullaan.

-Innostus oman musiikin tekemiseen on ollut olemassa ihan aina, ja olen tehnyt satunnaisesti omia sävellyksiä ja sanoituksia pienestä lähtien. Ensimmäinen muistiin kirjoittamani laulu on 8-vuotiaana sepittämäni iskelmä Vielä vain. Olin tarkoittanut sen Marion Rungin laulettavaksi, mutta en sitten koskaan kertonut siitä hänelle, paljastaa Elina Sauri.
Monenlaista musiikkia laulaneen Saurin oma tuotanto alkoi pulputa
oikein tulvivalla vasta 2016 lähtien.

-Silloin olin opintovapaalla opettajan työstäni ja minulla oli runsaasti vapaa-aikaa. Jokin pato aukeni ja mieli alkoi täyttyä melodioista ja tarinan aiheista. Niitä tuli ja tulee edelleen etenkin illalla juuri ennen nukahtamista tai aamulla vasta herättyäni. Ilmeisesti alitajunta toimii tuolloin kaikkein tehokkaimmillaan, Elina Sauri pohdiskelee.

-Ehkä silläkin on vaikutuksensa, että kaikki neljä lasta ovat jo aikuisia, joten aikaa on enemmän itselle.

Varsinaista laulunkirjoituksen taitoa Saurilla ei ole, hän kuulee laulut täydellisenä orkesteriversiona oman päänsä sisällä.

-Tapailen pianolla soinnut ja yksinkertaisen säestyksen, jonka vien muusikkoystävälleni Mika Siekkiselle Savonlinnaan. Hänen studiollaan rallattelen melodian harmonioineen, introineen, filleineen ja kerron, millaisia instrumentteja kuulen säestyksessä. Hän kirjoittaa nuotinnoksen ja orkestraation, jonka pohjalta äänitämme ensimmäisen demoversion.
Saurin sydäntä lähellä on aina ollut jazzballadit, swing ja bossa nova.

-Näitä musiikinlajeja laulan kaikkein mieluiten. Bossa novaa olen opetellut matkimalla levyiltä. Kerran Storyvillessä esitystäni kuunnellut brasilialainen ryhmä tuli kysymään, missä olen kielen oppinut, kun laulan sitä niin hyvin, Elina kertoo.

Musikaalisuus tulee jo kotoa, koko perhe oli musikaalinen ja Elinan äiti iskelmälaulaja.

Elina Saurin ensimmäisen levyn”Ei se ollut musta” nimikappale syntyi kesällä 2018 hänen kuultuaan yllätyksekseen olevansa vakavasti sairas.

-Ensishokista selvittyäni päätin, etten jää surkuttelemaan kohtaloani, otan sairaslomasta kaiken ilon irti. Kun kuulin autoradiosta Kaija Koon Supernaiset ”Yksi kaiken sai mut liian aikaisin, toiselta vei musta vuosi hiuksetkin”, oli laulun teema valmis!
Uunituoreelta levyltä Keskiyöllä uimaan hän nostaa esiin kappaleen Sinun päiväsi, jonka kirjoitti sairaslomallaan syksyllä 2018.

-Minulle melodia on yleensä aina ensisijainen, mutta tähän tuli ensin teksti. Raapustin sen Meilahden syöpäosastolla vasemmalla kädellä muistivihkoon, kun oikeassa oli sytostaattikanyyli. Seuraavana päivänä pää pyörällä sohvanpohjalla katsoin tekstiä, ja se alkoi soida mielessäni moniäänisenä gospelkuorosovituksena. Muusikkoystäväni Ape Anttila teki siitä hienon sovituksen, jonka gospelkuoron muodostavat Ape, hänen laulajavaimonsa Paula Anttila ja minä.
Sinun päiväsi on gospel, jonka sanoma on, että sinä olet tärkeä. Vaikka tulevaisuus näyttäisi kivikkoiselta tai samealta, voit luottaa siihen, että sinua kannatellaan vaikeiden aikojen yli.

Elina Sauri kertoo omaavansa kristillisen maailmankuvan, joka antaa varmuutta siitä, että mitään ei tapahdu sattumalta.

-Jos olisi ollut aikani lähteä, olisin ollut siihenkin valmis.


Elina Sauri on vuosikymmenten ajan esiintynyt eri puolilla maata erilaisten konserttien solistikaartissa, lavoilla ja kirkoissa, omilla jazzkeikoilla, Ylläs Jazz -tapahtumassa, sekä Nokialla Tapsan Tahdit -festareilla useana vuonna.

-Viime vuodet olen ollut Espoon pelimannien vakituinen solisti ja laulanut tanssimusiikkia muun muassa RotFest-JuuriJuhlan tapahtumissa. Lokakuussa meillä oli Espoossa turvavälein toteutettu kirjastokiertue. Syksyllä käväisin Tallinnassa esiintymässä sikäläisille sotaveteraaneille omaisineen, eli Suomen jatkosotaan osallistuneille Suomi-pojille.
Elina Sauri haluaisi lähteä kiertueelle esittelemään uusia levyjään kunhan korona helpottaa.

-Minulla oli molempien levyjen yhteinen levynjulkaisukonsertti Musiikkiteatteri Kapsäkissä syyskuun lopulla, mutta sen jälkeen en ole päässyt esittämään tuotantoani livenä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin keskustan tulevaisuudesta kerätään mielipiteitä
Seuraava artikkeliMe-kouluhankkeella hyviä tuloksia myös Malmilla