Matti Reittamo – ikäihmisiä ilahduttava trubaduuri

-On ilo olla iloksi muille, Matti Reittamo tuumii. Vieressä Seija Simolin. Kuva Teija Loponen

Seniorilaulajille Matti Reittamo on monille tuttu mies. Hän veti yhteislaulua jo vuosikymmeniä sitten Malmin virkistyskeskuksessa samoin kuin Työväenopistossa toiminutta Virkkarin kuoroa. Nykyään lauluharrastajat kokoontuvat Syystien palvelukeskuksessa.

Matti Reittamolle musiikki on elämäntapa. Malmin Syystien palvelukeskuksessa hän vetää keskiviikkoisin yhteislauluryhmää, Maunulan majalla Latulaulajia, Slangikuoro kokoontuu viikoittain, seniorilaulatuksia hän käy vetämässä kaupungin seniorikeskuksissa ja lisäksi mies esiintyy myös trubaduurina.

– Olen itseoppinut amatööri, laulanut ja soittanut kitaraa ikäni. Maunulaan minua pyydettiin joskus soittamaan kitaraa, sitten harjoittelin haitarin, huilun ja huuliharpun soiton ja opiskelin kuoronjohtamista. Siitä nämä hommat ovat vain paisuneet. Monet näistä kuoroista ja laulattajaisista toimivat vapaaehtoispohjalta.

Reittamo tekee myös omia trubaduuri- ja bändikeikkoja erilaisissa tapahtumissa ja juhlissa.

– Lisäksi olen jo pitkään käynyt  Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla, ennen kaverin kanssa duona, nykyään trubaduurina, hän kertoilee.

Matti Reittamolle kuorolaulu tarkoittaa aina 2-4 äänessä laulamista.

– Slangikuoroon on laulukoe, sillä kuorolaulu ei oikein toimi, jos joku laulaa nuotin vierestä. Keikat ovat kivoja, sillä ne kruunaavat harjoittelun. Juuri olimme mukana taas kerran Kuorojen Kapakkakierroksella, josta porukka on aina innoissaan.

Malmin yhteislauluryhmässä ei laulukokeita ole, tervetulleiksi toivotetaan kaikki laulamaan tahtovat.

– Ääniä meillä on yhtä paljon kuin laulajia, naurahtaa ryhmässä mukana Virkkarin ajoista asti ollut Seija Simolin.

Ryhmässä oli parhaimmillaan mukana jopa 40 laulajaa, mutta koronavuosien jälkeen on nyt ensimmäisiin kokoontumisiin tullut vain kymmenkunta osallistujaa.

– Syystien ryhmässä tehdään muutakin kuin lauletaan. Eikä laulaa ole pakko ollenkaan, voi tulla vain kuuntelemaan muita. Me myös kahvittelemme ja keskustelemme, valaisee Simolin.

– Ja tämä lauluryhmä on tosiaan kaikille avoin, ei vain eläkeläisille, muistuttaa Reittamo.

Syystien palvelukeskuksessa keskiviikkoisin klo 14.15 alkavassa tilaisuudessa lauletaan suomalaisia ikivihreitä laulelmia ja iskelmiä, kansanlauluja ja muitakin perinteisiä lauluja, niitä, joita opittiin jo kansakoulussa.

Innokkaimmilla laulajilla on myös mahdollisuus esittää soololauluja niin halutessaan.

– Tämä on sellainen leppoisa musiikkihetki, päätarkoitus on, että kaikki viihtyvät ja musiikki tunnetusti yhdistää ihmisiä, toteaa ryhmää kitaralla ja haitarilla säestävä Matti Reittamo.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliLukijalta: Posti hoitakoon hommansa
Seuraava artikkeliMiljassa hoitajamitoitus on kohdallaan