Erilainen talviloma

Koululaisten talviloma käynnistyy nyt viikonlopusta. Tänä vuonna lomaa ei edellä huomenna torstaina normaalioloissa koettavat penkkariajelut vauhdikkaine huuteluineen, iskulauseineen ja karkkisateineen. Eikä tänä vuonna liioin loppuviikosta liikenteessä näy hienosti pukeutuneita nuoria matkalla vanhojen tansseihin koululle tai palvelutaloihin ikäihmisiä ilahduttamaan. Näiden ohjelmanumeroiden puuttumisesta kertyy kyllä mukavasti säästöjä perheille, mutta toisaalta aivan ainutlaatuiset kokemukset jäävät nuorilta talvilomanviikon alla saamatta. Lapset ja nuoret ovat saaneet pandemia-aikana tottua monenlaisiin pettymyksiin.

Tämä talviloma tulee olemaan varsin erilainen monille ja monin tavoin. Nyt ei matkustella ulkomaille. Seurojen ja kaupungin järjestämät talvilomatapahtumat ovat nekin karsiutuneet minimiin. Jotain tarjontaa on harrastustoiminnassa mukana oleville, mutta kaikille avoimet perinteiset tapahtumat, kuten vaikkapa Malmitalon talvilomaleffat, ovat nyt koronapannassa. Uimaankaan ei pääse. Onneksi on lunta, joka tarjoaa erilaisia tekemisen vaihtoehtoja. Isommatkin lapset laskevat mielellään mäkeä, osa on innostunut hiihtämään ja jotkut rakentelevat huikeita lumi- tai jäälinnoja kavereiden kanssa.

Kulunut vuosi on opettanut paljon meille kaikille. Osa koululaisista on huomannut, että koulussa on sittenkin kiva käydä, että opettajista on hyötyä oppimisen kannalta ja kavereista on paljon iloa. Ehkäpä jokunen on jo saanut tarpeekseen tietokoneen ruudun tuijotuksesta ja ryhtynyt taas lukemaan kirjoja. Kutomisesta on tullut jälleen suosittua, samoin ulkoilusta ja aivan erityisesti retkeilystä. Joissain perheissä on ryhdytty harrastamaan ruoanlaittoa koko perheen voimin. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys ovat nousseet arvoonsa. Toivottavasti ne myös säilyttävät sen pandemian joskus hellittäessä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliEläkeläisnainen hoiti huoltomiehen hommat
Seuraava artikkeliMalmin tornista 42 – Ilmailua hengittämässä