Eläkeläisnainen hoiti huoltomiehen hommat

Kankaretien rapun eduskäytävä ennen...ja jälkeen asukkaan tekemien huoltohommien.

Jakomäen Kankaretien kerrostalossa asuva eläkeläisnainen alkoi viime viikon alussa lapioida lumia ja hakata jäätä petkeleellä kotirappunsa edustan kulkuväylältä, kun huoltomiestä ei näkynyt eikä kuulunut. Lumet luotuaan hän kruunasi urakan levittämällä kulkuväylälle hiekkaa. Työhön hänet sai huoli muista asukkaista.

– Tartuin siksi itse toimeen, kun oli jo vaarallisen liukasta ja ajattelin, että olisi kauheaa, jos joku kaatuisi ja sattuisi jotain. Rapussamme asuu rollaattorin käyttäjä, kävelykeppiä tarvitseva, kainalosauvoilla liikkuva ja lapsiperhe, niin päätin, että tämä on hoidettava ennen kuin kukaan loukkaa itsensä, eläkeläisnainen kertoo.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttävä asukas myöntää, että urakka oli kohtuullisen raskas.

– Menihän siihen aikaa ja pelkäsin, että seuraavana päivänä on sitten paikat ihan kipeänä. Ihme kyllä ei ollut, hän nauraa.

Hän on asunut Jakomäessä 40 vuotta ja ollut aikaisemmin tyytyväinen kotitalonsa eli Helsingin kaupungin asunnot Oy:n omistaman vuokrakohteen huoltotöihin. Nyt hän antaa kriittistä palautetta.

– Talomme huolto on mennyt vähän huonolle mallille, eikä huoltomies tule helposti töihin, vaikka pyytäisi. Aiempi huoltomies teki hommat, mutta hän on jäänyt eläkkeelle. Silloin joskus kävin häntäkin auttamassa ja pyysin lapiota lainaan, niin hän aina neuvoi, että mistä saa myös hiekkaa. Nyt ei meinannut saada työkaluja. Sain lapion ja petkeleen ja hiekankin vasta ystävän avulla.

Kankaretie 11a:n kiinteistössä on peräti 11 rappua. Kymmenen muuta rapun edustaa odotti ainakin viime viikon torstaina edelleen liukkaudentorjujaa.

– Nyt hirvittää etenkin tuo K-rappu, jonne on hankalin kulku. Täällä on kyllä aiemmin aurattu, muttei vieläkään hiekoitettu. Tekisiköhän joku toinen sen?

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLadut eivät jätä ihmisiä kylmäksi
Seuraava artikkeliErilainen talviloma