Sydänliiton ylilääkäri: ”Ota rokotteet pikaisesti!”

HUSin infektiosairauksien apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen.

Influenssakausi on alkamassa ja koronatapausten määrät ovat vahvassa kasvussa. Pelkästään influenssaan sairastuu vuosittain 300 000–800 000 suomalaista ja menehtyy arviolta noin 500–2000 henkilöä. Menehtyneistä moni on iäkäs ja sairastaa sydänsairautta. Nyt myös koronan takia sairaalahoitoon joutuneiden määrä on lähtenyt kasvuun. Valtaosa heistä on yli 65-vuotiaita. Rokotteen ottaminen on molempiin paras keino suojautua. Rokottautumisen aika on nyt.

Influenssarokotus on tärkeä osa sydänsairastuneen hoitoa

Erityisesti sydänsairailla influenssa moninkertaistaa kuolemanriskin. Iäkkäillä sydänsairailla riski on viisinkertainen. Riski on 20-kertainen, jos sairastaa lisäksi keuhkosairautta.

”Influenssarokotuksella tulisi olla sydänsairaiden hoidossa lähes yhtä suuri painoarvo kuin esimerkiksi verenpaine- ja kolesterolilääkkeillä ja tupakoinnin lopettamisella. Siksi haluan kehottaa kaikkia sydänsairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvia ottamaan rokotteet pikaisesti niin influenssan kuin koronankin varalta”, ohjeistaa Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

”Tuoreet tutkimukset puhuvat vahvasti rokotusten puolesta erityisesti sydänsairaiden osalta. Suojautumisen rokotteen avulla on osoitettu esimerkiksi ehkäisevän sydämen vajaatoimintaa sairastavien ennenaikaista kuolleisuutta”, jatkaa Hekkala.

Koronavirusepidemia on taas käynnistynyt

Korona ei ole kadonnut minnekään. Uudelleen voimistunut epidemia on käynnistynyt lähes koko Suomessa, joka näkyy sairaalahoidon tarpeen ja hoivalaitoksissa sairastuneiden kasvuna.

”Koronavirus aiheuttaa sydämelle samanlaisen terveysriskin kuin influenssa – erityisesti entuudestaan sydänsairailla ja ikääntyneillä. Ikä onkin merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä, jossa vakavan taudin riski nousee vahvasti 70. ikävuoden jälkeen. Myös useat taustasairaudet suurentavat riskiä joutua sairaalahoitoon. Näistä syistä koronatehosteen ottaminen on erittäin tärkeää,” kertoo HUSin infektiosairauksien apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalainen.

Tarkista oman alueesi rokotuspiste ja varaa aika

Influenssa- ja koronarokotteet ovat maksuttomia kaikille 65 vuotta täyttäneille sekä sairautensa tai hoitonsa takia riskiryhmään kuuluville. Ikääntyneillä on mahdollisuus hankkia tehokkaampi korkea-annoksinen influenssarokote sekä RSV- ja pneumokokkirokote, mutta ne ovat maksullisia. Ikääntyneistä vain tietyt riskiryhmät saavat maksuttoman pneumokokkirokotteen.

Rokotteiden ottamisen aika on juuri nyt. Ota selvää oman alueesi rokotuspisteistä ja varaa aika rokotteiden ottamiseen. Monilla alueilla rokotteet saa myös ilman ajanvarausta.

Edellinen artikkeliKimmo Rantanen pyrkii presidentiksi
Seuraava artikkeliHattujen sodan päiväkirjat – Kapteenskanmäellä taisteltiin