Tulevaisuuden historiaa tehdään nyt: Malmin koronapostit avataan vuonna 2078

aikakapseli
Malmin peruskoulun sivurakennukseen on pakattu Suomen koronavuosi. Sadat kirjeet tallennetaan vuosikymmeniksi puiseen aikakapseliin. Kuvat Pirjo Pihlajamaa

Tervetuloa aikakapseliin. Se on iso kirstu ja sen ympärille koottu näyttely, joka on Malmin Talvelantiellä koulun matalan lisärakennuksen päätyhuoneessa. Tömistellään lumet kengistä ja astutaan sisään. Näyttelyyn on tullut kirjeitä ja muuta materiaalia yli 75 taholta alkaen presidentti Sauli Niinistöstä ja pormestari Jan Vapaavuoresta.

Aikakapseli on Malmin peruskoulussa toteutettu idea, joka lähti historian etätunnilla opettajan ajatuksesta, että elämme historiallisia hetkiä. Koronan luoma poikkeustila, joka johti etäopetukseen, on viimeksi koettu jatkosodan aikoihin. Silloin nuoret sotilaat opiskelivat rintamalla. Ei varmasti ollut helppoa.

Koronaturvallisuuden takia näyttelyyn pääsevät vain koulun oppilaat ja muut aikakapselin tekoon osallistuneet sekä median edustajat. Seinille, kattoon ja lattiaankin on koottu suuri määrä esineitä, piirroksia ja tekstejä, jotka kertovat millaista on ollut elää vuonna 2020. Aloitetaan kierros. Kilpikonna Leeville saa antaa salaattia.

Oppaanamme ovat Malmin peruskoulun 6A-luokan Anceliga Frostell, Sofia Kallio ja Nia Judén.

– Lattialla näette esimerkkejä kapseliin talletettavista kirjekuorista ja esineistä. Niissä on muistoja koronavuodesta 2020. Emme tiedä mitä kirjeissä on, sillä tekstit luetaan vasta vuonna 2078. Monet oppilaat ovat lisäksi kirjoittaneet itselleen kirjeen tai kortin jonka toivoo saavansa silloin. Posti on lahjoittanut jokaiseen kirjeeseen ja postikorttiin ikimerkin.

Niin, Posti. Menevätköhän kirjeet perille?

– Ei ole varmaa, että pysyykö Posti auki vuoteen 2078. Siksi täällä on vetoomus: ”Pelastakaa Posti!” Haluatteko allekirjoittaa sen? Samoin haluamme pelastaa Antin. Hän pitää meille kerhoja, mutta hän on täällä vain vuoden. Toivomme jatkoa. Allekirjoitattehan myös sen?

Oppaat kertovat lisää näyttelystä. Nuo ovat öljyntorjunnassa käytettäviä puomeja, tuolla muovinpalalla avataan Ylessä ovia, katossa on pienoismalli Malmin lentokentän koneesta, tuolla on kuvia, millaiseksi Malmi rakentuu. Tuolla on kirje ilmaston hätätilasta kertovalta Elokapinalta. Liike halusi tekstinsä julki jo nyt.

Kaikki koronavuodesta kertovat kirjeet säilötään arkkuun. Se menee talteen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Jos suunnitelma pitää, arkku aukeaa Malmin peruskoulun 150-vuotisjuhlissa vuonna 2078. Oppaamme ovat tuolloin lähemmäs 70-vuotiaita.

Millainen Malmi ja maailma saattaisi olla silloin?

– Ihan kokonaan muuttunut. Olisi pilvenpiirtäjiä, myös ympäri maailmaa. Olisi läpinäkyviä puhelimia ja koulut muuttuneet kokonaan. Korona olisi ohi, siihen olisi voimakas lääke. Toivon, että kaikki nämä näyttelyn tahot olisivat pystyssä, pohtii Nia Judén.

Oppaiden mielestä rankinta koronavuodessa on ollut etäkoulu, maskien pitäminen, se, ettei ole voinut tavata vapaasti kavereita, ei matkustaa eikä harrastaa, käsidesin ja -rasvan jatkuva käyttö ja huoli isovanhemmista.

Hyvä puoli on ollut, ettei ole sairastunut koronaan ja että virukseen on nyt rokote.

– Kyllä korona-aika on ollut nuorille paljon rankempi kuin aikuisille. Olen niin monen nuoren kokemuksia nyt lukenut, kun he ovat antaneet luvan. Me aikuiset olemme päässeet helpolla, miettii näyttelyn perustaja, historian opettaja Jyrki Mery.

Pirjo Pihlajamaa

Kirjeitä voi lähettää vielä 15.2.2021 asti osoitteeseen aika.kapseli@edu.hel.fi tai postittamalla käsin kirjoitetut kirjeet koululle.

Näyttelyä oppilaiden kanssa koonnut opettaja Jyrki Mery soitti alkajaisiksi Puolustusvoimille, jossa haluttiin oitis komentaja mukaan kirjoitushommiin. Lopulta mukaan tuli yli 75 eri tahoa. Kirjeitä on jo satoja, kenties yli tuhat.
Edellinen artikkeliSyntymäpäivä
Seuraava artikkeliKoillis-Helsingissä riittää pulkkamäkiä