Suuntimopuistossa alkavat maanrakennustyöt

Suuntimopuisto
Arkkitehdin alustava hahmotelma Suuntimopuiston rakennuksesta, lopputulos ei välttämättä vastaa alustavaa hahmotelmaa. Kuva: WSP Finland Oy

Puistolan Suuntimopuiston laidalle rakennetaan koulu- ja päiväkotirakennus, joka toimii aluksi koulujen ja päiväkotien väistötilana. Myöhemmin se otetaan pysyvään käyttöön. Työmaa käynnistyy loppusyksystä maanrakennustöillä.

Suuntimopuiston rakennuksen väistötilakäyttö helpottaa lähivuosina alueen päiväkotien ja koulujen tilojen uudistamista. Rakennus tulee ensin Maatullin ala-asteen ja päiväkoti Mintun käyttöön syksyn 2021 aikana.

Väistötilatarpeiden päätyttyä rakennus tulee toimimaan pysyvänä monitoimitilana. Tuolloin rakennusta on tarkoitus laajentaa siten, että sinne saadaan koulun ja päiväkodin lisäksi nuorisotilat ja kirjasto. Laajennuksesta päätetään erillisenä hankkeena myöhemmin.

Kaupunki katsoo, että Suuntimopuiston rakennuksen käyttö aluksi väistötiloina on järkevää, koska näin alueelle ei tarvitse rakentaa erillisiä väistötiloja. Talolle on hyvät kulkuyhteydet Puistolasta ja Tapulikaupungista.

Suuntimopuiston rakennuksen toteuttaa suomalainen Teräskennoteknologistastaan tunnettu Fixcel Group. 8500 neliöisen rakennuksen valmistus Fixcelin tehtaalla on jo alkanut.

Todennäköisesti Suomen suurin siirtokelpoinen rakennus koostuu moduuleista, jotka rakennetaan lähes valmiiksi Hämeenlinnan tehtaalla. Näin itse pystytysvaihe työmaalla on paljon tavanomaista lyhyempi.

Rakennus on teräsrunkoinen. Teräs on sisäilmaturvallinen rakennusmateriaali, koska se ei tarjoa mikrobeille kasvualustaa. Myös rakennuksen muut materiaalit valitaan sisäilman hyvä laatu huomioiden.

Kaupungin tavoitteena on käytön aikana huomattavan energiatehokas rakennus. Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2035 mennessä.

Rakennuksen paikkaa ideoitiin 2018–2019, kun kaupunki tarkasteli asukkaiden kanssa palvelutilojen uudistustarpeita Puistolan, Heikinlaakson ja Tapulikaupungin alueella. Asukasillan lisäksi asukkaille järjestettiin aiheesta verkkokysely ja yhdeksän työpajaa.

Alueen käyttötarkoituksia ohjaavan yleiskaavan mukaan Suuntimopuistoa voi kehittää muun muassa julkisten palvelujen alueena. Alueen käyttöä tarkemmin ohjaavan asemakaavan laadinta käynnistetään loppuvuodesta.

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 17.6.2020 Suuntimopuiston koulu- ja päiväkotikäyttöön tulevan uudisrakennuksen hankesuunnitelman. Koulu- ja päiväkotirakennusten enimmäishinta on 31 550 000 euroa 2/2020 kustannustasossa.

Koulu- ja päiväkotikiinteistön itäpuolelle jäävää osuutta Suuntimopuistosta kehitetään omana hankkeenaan ja sen suunnittelu on kaupungilla aikataulutettu alkamaan loppuvuodesta 2020. Tavoitteena on parantaa puiston viihtyisyyttä ja monipuolisuutta.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliRakentamista
Seuraava artikkeliKauppa, parkkilaitos ja 8-kerroksinen talo: Ajurinaukiolle on suuret suunnitelmat