Kauppa, parkkilaitos ja 8-kerroksinen talo: Ajurinaukiolle on suuret suunnitelmat

Ajurinaukio
Ajurinaukion liiketilasta löytyy nykyisin muun muassa kirjasto, nuorisotalo, hammaslääkäri, apteekki, pizzeria ja postin pakettiautomaatti. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Tapulikaupungissa pyörii nyt iso mylly. Eri puolilla kaupunginosaa on meneillään täydennysrakentamiseen liittyviä prosesseja. Tuorein hanke koskee Ajurinaukion tonttia, jossa toimii muun muassa kirjasto, nuorisotalo ja apteekki.

Ajurinaukion reunalla oleva kaksikerroksinen kiinteistö aiotaan pistää tulevaisuudessa matalaksi ja rakentaa sitten korkeaksi. Alueelle on tarkoitus tehdä asemakaavanmuutos. Paikka on varattu YIT Suomi Oy:lle 8-kerroksisen kiinteistön suunnittelua varten. Yhtiö on anonut tonttia suunniteltavaksi jo vuosi sitten. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi varauksen kokouksessaan 1. syyskuuta.

Varauspäätöksen mukaan myös alueen nykyiset vuokralaiset ovat hyväksyneet hankkeen. Päätösesityksessä lukee, että YIT saa aikaa kehittää noin 6 500 neliömetrin kokoista tonttia vuoden 2022 loppuun asti. Hanke sisältää uutta asuinrakennusoikeutta noin 7 000 k-m2:ä ja liikerakennusoikeutta noin 2 600 k-m2:ä.

Lähtökohtana on tehdä rakennus, jonka maantasokerroksessa on liiketiloja sekä julkista tilaa esimerkiksi kirjastolle ja nuorisotiloille. Samalla menisi uusiksi nykyinen Ajurinaukio, johon on hahmoteltu päivittäistavarakauppaa ja pysäköintilaitosta.

Kaupunginhallituksen 1.4.2019 hyväksymien Helsingin tontinluovutusta koskevien linjausten mukaan kaupunki voi varata asunto- ja yritystontit suoravarauksena ilman julkista hakua tapauskohtaisesti arvioitavin erityisin perustein. Peruste voi olla myös täydennysrakentamisen edistäminen.

Pirjo Pihlajamaa

Varauksessa huomioitava:

  • Hanke tulee sovittaa Maatullinkujan ja –aukion arvoympäristöön jalankulku huomioiden.
  • Toiminnot sovitettava Aksiisipolun katualueeseen.
  • Miten kaupan ja pysäköintilaitoksen hissi yhdistyy juna-aseman alikulkuun?
  • Pysäköintilaitoksen kaupunkikuvallinen kehittäminen. Rakennukseen tehtävä viherkatto.
  • Tutkittavaksi, että voiko tehdä lisäkerroksen liityntäpysäköintiä ja naapurikorttelia varten.
  • Asunnoista puolet tulee olla vapaarahoitteisia omistusasuntoja, puolet ARA- tai vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Omistusasunnoista väh. 40 prosenttia on väh. 70 m2:n kokoisia perheasuntoja.
  • Rakentaminen oltava hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman mukaista. Käytetään tontilla tai muualla tuotettua uusiutuvaa energiaa tai liityttävä keskitettyyn paikallisjärjestelmään.
  • Selvitettävä kirjaston ja nuorisotilan sijaintivaihtoehdot Puistolan keskustassa.
Edellinen artikkeliSuuntimopuistossa alkavat maanrakennustyöt
Seuraava artikkeliKun kansanliike kohtaa poliittisen voiman