Suuntimopuiston koulutie vielä kesken

Koululaiset tiellä
Keskiviikkona ja torstaina Suuntimotietä ylittävät lapset jäivät helposti suurten kivisäkkien taakse autoilijoilta piiloon. Vapaaehtoiset suojatiepäivystäjät olivat tarpeen. Kuva Teija Loponen

Maatullin ala-asteen väistökouluna toimiva rakennus Suuntimopuistossa otettiin käyttöön viime keskiviikkona.

Kouluun Suuntimotien ylittävä suojatiealue ei kuitenkaan ollut vielä valmis, vaan suorastaan vaarallinen lapsille. Myös alikulkutunneli tuotti yllätyksen.

-Isot kivisäkit aivan Suuntimotien vieressä estävät täysin autoilijoilta näkyvyyden koululta tulevien lasten suuntaan. Keskiviikkona tässä oli moottoripyöräpoliisi ja hänkin kuulemma ilmoitti säkeistä johonkin eteenpäin, tietää vapaaehtoisena suojatievalvojana torstaina puolilta päivin toiminut Piia Valtonen.

Suuntimopuiston puolella ei ole jalkakäytävää, joka helpottaisi tilannetta.

Ensimmäiselle luokalle meneviä vanhemmat saattavat alkusyksystä koululle ja hakevat pois, mutta jo kakkosluokkalaiset kulkevat vaarallisen suojatien yli yksin.

-Kyllä tämä kohta monia vanhempia on kauhistuttanut ja ihmetyttänyt, miten se voi olla tällaisessa kunnossa koulujen alkaessa. Osa Tapulikaupungissa asuvista ja kaikki Ala-Tikkurilan suunnasta tulevat lapset kulkevat nimenomaan tästä Suuntimotien yli koululle, Valtonen toteaa.

Autoilijoiden on kauempaa vaikea havaita suojatielle tulevia lapsia ja siksi moni jarruttaa ja pysähtyy vasta aivan ylityskohdan edessä.

-Soittakaa nyt ihmeessä kaupungille ja käskekää siirtää ainakin nuo säkit pois näkyvyyttä estämästä, pyysi yksi autoilija torstaina.

Pyörät oli Suuntimotien yli talutettava, koska keskikorokkeen kohdalla on monttu. Moni kiersi montun ajorataa pitkin.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta projektinjohtaja Toni Paakkunainen toteaa, että rakennusaikaisista järjestelyistä ja toteutuksista vastaa rakennuttaja ja työnsuorittaja Stara.

Staran Antti Ranta kertoi, että näköesteenä olevat kivisäkit ovat koulun pihaa rakentavan Terra Wisen, mutta ne siirrettiin pyynnöstä vähän kauemmas, jotta perjantaina oli jo turvallisempi kulkea.

-Tällaiset työmaat, joilla on monta eri toimijaa, ovat aina vähän haasteellisia.  Ja etenkin aikatauluhaasteet korostuvat entisestään kesälomakaudella. Kaikesta huolimatta suojatiemaalaukset pitäisi saada tehtyä maanantaina ja suojatien keskikuoppakin on nyt täytetty. Asvalttia siihen voidaan kuitenkin joutua vähän odottelemaan, lähiviikkoina sekin varmasti saadaan, Antti Ranta lupaa.

Vapaaehtoisena suojatiepäivystäjänä koulun alkaessa toiminut Piia Valtonen yllättyi myös Tapulikaupungin puolelta koululle tuovan alikulun vaarallisuudesta.

-Olin keskiviikkoaamuna siellä alikulun puolella turvaamassa lasten kouluun menoa ja yllätyin todella, miten valtavaa vauhtia työmatkapyöräilijät tunnelissa kiitävät. Tunnelin päästä väylät kääntyvät jyrkästi oikealle tai vasemmalle. Näkyvyyttä mutkan taakse ei ole, joten vauhdilla pyöräilevä joutuu vain luottamaan siihen, että lapsia ei osu eteen. Jokin keino pyöräilijöiden nopeuksien alentamiseen pitäisi kyllä keksiä, ennen kuin sattuu pahasti, pohdiskelee Valtonen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliEkaluokkalaiset aloittivat koulutiensä
Seuraava artikkeliStrömsin talojen ullakoille asuntoja