Teatteri Tuikkeen harrastajien omaa tuotantoa: Anteeksi häiriö ja Ulkonäköpaineita

Olenko minä elämän arvoinen? Kuva Early Artis

Pelkoja, pakko-oireisia häiriöitä, paniikkihäiriöitä, itseluottamuksen puutetta, tyytymättömyyttä omaan itseensä –  jostain niistä tai useammastakin kärsii lähes jokainen. Toisella ne ehkä naurattavat, itsellä eivät.

Teatteri Tuikkeen Ilmaisukoulu Tuike antoi aikuisharrastajilleen mahdollisuuden luoda itsenäisesti omia teoksia.  Syntyi useammasta erillisestä kohtauksesta muodostuva Anteeksi häiriö sekä Ulkonäkötehdas, joita Tuikkeessa esitetään peräkkäin, väliajalla siirrytään salista toiseen.

Anteeksi Häiriö. Kun yrittää saada kontaktia vieraaseen ihmiseen apua pyytääkseen, jää usein huomiotta tai tulee suorastaan kartetuksi. Liian vähälle huomiolle voi jäädä aloittelija, joka tarvitsisi enemmän neuvoja. Ei siis ihme, että pienet tytöt ja pienet pojat voivat koostua oudoista aineksista, saada vähän erikoisia piirteitä itseensä. Harva meistä on täydellinen.

Osa häiriöistä saa meidät hätkähtämään, osa kohauttamaan olkapäitä, säälimään tai hymähtämään, kokemaan myötähäpeää ja osa jopa nauramaan. Mutta moniko nauraa itselleen.

Lukuisten pienten kohtausten kautta paneudutaan niin pakko-oireisiin, pelkoihin kuin pakonomaisiin tarpeisiin. Osa niistä on kovin arkisia ja tavallisia, kuten kännykkä- tai kaukosäädinriippuvuus. Osa harvinaisempia, mutta yhtä vaikeita päästä eroon.

Ankeinta on, kun itse tiedostaa erikoisen käyttäytymisensä ja sen vaikutuksen ympäristöön. Entäpä miten outo käytös pitäisi kohdata, jättääkö sen huomiotta tai koettaa vähätellä sitä? Helpointa olisi paeta paikalta. Moni katsoja saattoi samaistua joko häiriökäyttäytyjään tai hänen kohtaajaansa.

Anteeksi Häiriön käsikirjoitus ja ohjaus on Sinikka Isoahon ja Marika Töyrään. Esiintyjinä Miika Elmgren, Johanna Fallström, Sinikka Isoaho, Pauliina Penttinen, Sallamaari Rapo, Tuija Toivonen, ja Marika Töyräs.

Ulkonäkötehtaalle kuljetaan peilikujan kautta. Kuka arvotaan muuttumisleikkiin? Lähes jokainen löytää itsestään vikaa, jopa täydellisen kaunis.

Ulkonäkötehtaalla kuljetaan eri ikäkausien kautta. Onko joku ikä parempi kuin toinen? Eivät suruitta selviä edes tenavat. Olenko liian lyhyt vai liian pitkä? Katsommeko itseämme sellaisina kuin olemme?

Kahden näyttelijän teos puhuu karua kieltä. Mistä tyytymättömyys omaan itseensä kumpuaa? Kuka kuiskii olkapäällä, että olet arvoton.

Ulkonäkötehdas -esitykseen kerättiin tarinoita anonyymillä internet-kyselyllä. Käsikirjoituksen koosti Noora Nessi Kääriäinen noin 60 saadun vastauksen pohjalta. Ulkonäköpaineista kärsi Elina Niskanen.

Esityksiä suositellaan aikuisille, mutta niillä olisi myös paljon annettavaa itsetunnon ja ulkonäköpaineiden kanssa kamppaileville nuorille.

Teija Loponen

Anteeksi Häiriö 1 h ja Ulkonäkötehdas 45 min Teatteri Tuikkeella Tapanilassa 28.2.,  29.2., 6.3. ja  7.3. Liput 15 e / 12 e, samaan lippuun sisältyy molemmat esitykset.

Edellinen artikkeliMalmin tornista 34
Seuraava artikkeliKovan työn tuloksena Viikissä oli lunta sunnuntaina! Pulkkamäkeen jonotettiin innolla