Ilmaisukoulu Tuikkeen kesäleirit on pystytty järjestämään poikkeustilanteesta huolimatta: Teatteri kuuluu kaikille

Ilmaisukoulu Tuikkeen 7-10 vuotiaiden leiriryhmän teemana oli taikaolennot teatterissa. Kuva Pinja Rintakoski

Ilmaisukoulu Tuike on järjestänyt tänä vuonna neljä teatteriin ja ilmaisuun liittyvää kesäleiriä. Leireillä teemat ovat vaihdelleet satuolennoista legendoihin. Viikon aikana tutustuttiin teatteriin, yhteistyöhön ja toisiin leiriläisiin.

Ilmaisukoulu Tuikkeen kesäleirit olivat täydessä vauhdissaan kesäkuun ensimmäisillä viikoilla. Leirit järjestettiin Teatteri Tuikkeen tiloissa Tapanilassa. Teatteriin ja ilmaisuun pääsivät tutustumaan sekä pienemmät 7-10 vuotiaat että hieman vanhemmat 10-14 vuotiaat. Aiempaa kokemusta teatteriharrastuksesta ei vaadittu. Leireillä oli tarkoitus tutustua teatterin ja ilmaisun perusteisiin sekä oppia toimimaan ryhmässä. Myös esityksen rakentamista yhdessä harjoiteltiin.

Ensimmäisinä päivinä leiriläiset tutustuivat toisiinsa ja leirin teemaan. Keskiviikkona aloitettiin leirin päätteeksi esitettävän esityksen suunnittelu ja harjoittelu.

-Esityksen tekoon kuluu tietenkin paljon aikaa, teatteri-ilmaisun ohjaaja Liina-Lotta Paavilainen kertoo.

Leiriviikkoon mahtui myös erilaisia teatterillisia leikkejä ja harjoitteita sekä hieman ulkoilua.

Leiriläiset Edith, Milka ja Emma tutustuivat teatteriin ensimmäisellä kesälomaviikolla 7-10 vuotiaiden ryhmässä. Kaikki heistä olivat tulleet leirille yhdessä sisaruksensa kanssa.

-Isosiskoni tuli leirille myös, joten menin hänen kanssaan, Milka kertoo.

– Minun isosiskoni kuuli leiristä Milkan siskolta. Minua ei ollut ilmoitettu vielä millekään leirille, joten päätin tulla tänne, avaa Edith.

– Tulin yhdessä veljeni kanssa. Tämä oli sellainen leiri, joka sopi meille molemmille, sanoo Emma.

Tyttöjen mielestä parasta leirillä on ollut uudet ystävät sekä näytteleminen.

-Halusin tulla tälle leirille, sillä se kuulosti kivalle. Ja sitä se on ollutkin! Edith toteaa.

– Parasta on olut uusien kaverien saaminen ja se, että oppii näyttelemään, Milka kertoo.

Tytöt olivat myös yhtä mieltä siitä, että leiriviikon päätteeksi järjestettävä esitys olisi leirin kohokohta. Sitä varten leiriläisille oli tuotu erilaisia pukuja rooleihinsa, joista he vaikuttivat olevan erityisen innoissaan.

Leirillä olleen teatteri-ilmaisun ohjaaja Liina-Maija Paavilaisen mielestä kaikista parasta leirillä on kuitenkin osallistujat.

– Leiriläiset ovat todella erilaisia keskenään. Osa on enemmän villejä ja osa ujompia. On hienoa, miten avoimin mielin he ovat suhtautuneet leiriin ja teatteriin.

Paavilaisen mielestä on myös mukavaa olla saman ryhmän kanssa pidempiä aikoja kerralla. Silloin ryhmä oppii tuntemaan toisensa ja pystyy tekemään pitkäjänteisempää työtä.

Ilmaisukoulu Tuikkeen kesäleirejä Paavilainen suositteleekin ihan jokaiselle lapselle.

– On hyvä muistaa, että teatteria voi tehdä kaikenlaiset ihmiset, eivät pelkästään ne kaikista äänekkäimmät. Tärkeintä on, että tulee hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on.

Pinja Rintakoski

Edellinen artikkeliOpettajien työpäivät pitenivät etäopetuksen aikana
Seuraava artikkeliVuoden helsinkiläisvalmentaja löytyy Tapaninkylästä