Pukinmäen taidekoulujen oppilas Valo Eklund loistaa Pienen merenneidon Pärskynä

Valo Eklund on saanut hyvän pohjan monipuoliseen esiintymiseen Pukinmäen taidekoulusta. Kuva Robert Seger/HKT

Tapanilalainen 11-vuotias Valo Eklund nähdään Helsingin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä Pieni merenneito-musikaalin Pärskyn roolissa. Valo jakaa roolin kolmen muun lapsinäyttelijän kanssa. Syksyn näytöskausi on jo takanapäin ja Pientä merenneitoa on esitetty täysille katsomoille.

Valon taiteiden harrastus alkoi jo 3-vuotiaana viulun soitolla perhetutun opissa. Aloittaessaan koulunkäynnin Helsingin saksalaisessa koulussa siirtyi hänen viuluopetuksensa sinne.

Sirkustaiteen Valo imi itseensä jo äidinmaidossa. Pojan äiti Kukka Eklund muistelee Valon olleen hänen mukanaan töissä Pukinmäen sirkuskoulussa ja kiipeilleen puolapuita jo ennen kuin osasi kävellä. Isompana Valo myös tuurasi harjoituksissa ja esityksissä, jos joku ryhmän oppilaista oli kipeänä.
Tanssiura alkoi Pukinmäen tanssikoulun showtanssiryhmästä 5-vuotiaana ja 8-vuotiaana Valo pääsi Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitokseen.

-En olisi pärjännyt yhtä hyvin Pienen merenneidon pääsykokeissa, harjoituksissa ja esityksissä ilman balettioppilaitoksessa opittua pitkäjänteisyyttä ja työmoraalia.

Pienen merenneidon hakuilmoitus tuli balettioppilaitoksen kautta.

-Äiti oli laittanut minut siihen pääsykokeeseen, enkä aluksi ollut varma haluanko mennä sinne, kun en tiennyt mitä siellä tehdään, Valo kertoilee.

Hän kuitenkin läpäisi muun muassa laulusta, tanssista, skeittauksesta ja näyttelemisestä koostuneet pääsykokeet, minkä jälkeen alkoivat neljän tunnin harjoitukset useana päivänä viikossa.

-Se oli aika rankkaa. Aina jännitti jonkin verran, kun tuli paljon muutoksia ja piti pysyä tahdissa. Harjoitukset jännittivät jopa enemmän kuin esitykset!
Esityksissä kaikki neljä Pärskyn roolin esittäjää olivat aluksi paikalla ja katsoivat toistensa esiintymiset. Jokaisella on keskimäärin yksi esitys viikossa. Jos joku on sairaana, voi tuurauksista tulla useampikin esitys viikossa.

-Esitykset on menneet tosi hyvin, ei ole ollut mitään isompia sähläyksiä, Valo iloitsee.

-Olen oppinut vähän kaikenlaista: näyttelemistä, tanssimista, laulamista. On tullut lisää kokemusta. Aika paljon kuitenkin jännittää, kun menee lavalle.

Pukinmäen taidekoulut on antanut Valolle hyvän pohjan musikaaliuralle. Valo on päässyt opiskelemaan monipuolisesti kuvataidetta, tanssia ja sirkusta. Hän on esiintynyt useissa taidekoulujen sirkus- ja tanssinumeroissa sekä muun muassa prinssinä Tittelintuuressa ja mangustina kesäteatteriesityksessä Pupumuorin porkkanajuhlat, joka nähtiin Mustasaaressa kesällä 2016. Ja on hän toiminut myös taidekoulujen kasvoina syksyn 2018 markkinointikampanjassa.

Tällä hetkellä Valo opiskelee ilma-akrobatiaa, balettia, viulunsoittoa ja kuorolaulua.

-Harrastuksissa on tosi hauskaa ja niistä on saanut paljon uusia kavereita, Valo toteaa.

-Lisäksi niissä on oppinut asioita, joita esimerkiksi koulussa ei oppisi. Tulevaisuudestaan Valo ei vielä tiedä, mutta musikaaliroolit kiinnostavat häntä jatkossakin. Nyt koulu, baletti ja musikaalirooli pitävät hänet kiireisenä, mutta onneksi vapaa-aikaakin jää.

-Silloin tykkään vain esimerkiksi makoilla sängyllä ja katsoa Netflixiä, se on hyvä rentoutumiskeino. Kivointa on viettää aikaa kavereiden kanssa ja vähän relata ja olla rauhassa.

Teija Loponen