Pukinmäen taidekoulujen sirkustaide valtionavun piiriin

Pukinmäen sirkuskoulu saa jatkossa valtionapua. Kuva Anu Myllyniemi

Pukinmäen taidekoulut on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön järjestämisluvan sekä oikeuden valtionosuuteen sirkustaiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetukseen yhteensä 1536 tunnin perusteella. Tieto päätöksestä sai aikaan suuren riemun Pukinmäessä.

Mitä valtionavun saaminen sitten käytännössä taidekoululle merkitsee?

-Järjestämisluvan myötä avautunut valtionosuus tarjoaa koulullemme vakaat edellytykset jatkaa sirkustaiteen opetuksen kehittämistä. Valtionosuuden turvin pystymme lisäämään muun muassa vapaaoppilaspaikkoja ja näin tekemään toimintaamme saavutettavaksi yhä useammalle helsinkiläiselle lapselle ja nuorelle. Lisäksi pystymme tarjoamaan lajikohtaista pienryhmäopetusta sirkuslajeissa, joissa sitä tarvitaan, iloitsee rehtori Anu Myllyniemi.

Pukinmäen taidekoulut aloitti toimintansa 30 vuotta sitten ja sirkusopetus aloitettiin keväällä 1992.

-Sirkus on vakiinnuttanut paikkansa Pukinmäen taidekoulujen suosituimpana taiteenlajina ja opetuksen korkeasta tasosta kertoo se, että melkein joka vuosi meiltä hakeutuu ja pääsee oppilaita aina sirkuksen ammattiopintoihin asti, Myllyniemi toteaa.

Vuonna 2018 taidekoululla oli käynnissä mittava opetussuunnitelmauudistus, jolloin sirkustaiteen ja muiden taidealojen opetussuunnitelmat päivitettiin vastaamaan Opetushallituksen syksyllä 2017 antamia taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteita.

-OKM:n järjestämislupa on hieno kruunu Pukinmäen taidekoulujen pitkäjänteiselle 30-vuotiselle taidekasvatustoiminnalle. Haluan kiittää kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat luotsanneet tätä laivaa vuosien saatossa tähän pisteeseen. Suuri kiitos kuuluu myös ammattitaitoisille sirkusopettajillemme, jotka pitävät huolta siitä, että sirkuksen opetus säilyy korkealla tasolla jatkossakin, kiittelee rehtori.

Valtionavulla on varsin iso merkitys taidekoululle. Mikäli oppilasmäärä ja kaupungin toiminta-avustus pysyvät nykyisellään, tarkoittaa se koko budjettiin arviolta 17% lisäystä. Lisäys ohjautuu Pukinmäen sirkuskoululle. Järjestämislupa ja valtionosuus on myönnetty sirkustaiteen laajalle oppimäärälle. Laaja oppimäärä on 1300 opetustunnin laajuinen ja sen läpikäyminen kestää noin 10-13 vuotta riippuen viikoittaisesta tuntimäärästä. 

-Nyt meillä on entistä paremmat mahdollisuudet olla mukana valtakunnallisella tasolla kehittämässä suomalaista taidekasvatusjärjestelmää yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Uskon, että lasten ja nuorten taidekasvatus tulee tulevaisuudessa nousemaan yhä tärkeämpään rooliin. Olen myös nähnyt, että kansainvälinen kiinnostus suomalaista taiteen perusopetusjärjestelmää kohtaan on herännyt. Meillä Pukinmäessä on vieraillut useita kansainvälisiä opintoryhmiä muun muassa Euroopasta, Israelista ja Ukrainasta tutustumassa koulumme toimintaan. Ja onhan se ilo esitellä sitä hienoa työtä, jota Pukinmäen taidekoulussa tehdään, kertoo rehtori Anu Myllyniemi.

Pukinmäen taidekoulujen edellinen rehtori Veijo Muroke yhtyy riemuun.

-30-vuotias taidetalo sai parhaan mahdollisen lahjan.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin tornista 32
Seuraava artikkeliArvi Savolainen, 21, painijalahjakkuus MAAILMANMESTARI TAPANINVAINIOLTA