Arvi Savolainen, 21, painijalahjakkuus MAAILMANMESTARI TAPANINVAINIOLTA

Arvi savolainen
Arvi Savolaisen seuraavana unelmana on raivata itselleen edustuspaikka ensi vuoden Tokion Olympialaisiin.

Tapaninvainion maisemissa voi vastaan tulla komearaaminen lenkkeilijä. Tämä vastaantulija ei ole ihan tavallinen tuulipukuinen hölkkääjä, vaan huippu-urheilija, tuore 23-vuotiaiden painin maailmanmestari Arvi Savolainen, joka muutti reilu vuosi sitten synnyinseudultaan Lahdesta Tapaninvainiolle.

Mielikuva huippu-urheilijasta täyttyy tavatessa Arvi Savolaisen. 21- vuotias nuorimies on liikkunut ja urheillut koko ikänsä. Ensiväännöt painissa hän otti jo 4-vuotiaana. Lapsuuteen ja nuoruuteen Lahdessa ja Nastolassa mahtui monipuolista liikuntaa, muun muassa ratsastusta, jääkiekkoa, laskettelua ja vuosi näyttelemistäkin.

Keväällä 2018 ylioppilaaksi kirjoittaneen Arvin elämän ja ajan on lukion alkuvuosista täyttänyt kuitenkin paini oheisharjoitteluineen. Eikä turhaan, Arvi väänsi marraskuun alussa 23-vuotiaiden MM-kisojen finaalissa Budabestissa itsensä maailmanmestariksi. Tuttu vastustaja georgialainen Giorgi Melian nujertui pistein 5-3.

Viime keväänä EM-finaalissa sama vastustaja joutui tunnustamaan tapaninvainiolaisen paremmakseen luvuin 4-1.

Nuorella painijalla on huikeat saavutukset, sekä 20-vuotiaiden että 23-vuotiaiden sarjoissa Euroopan mestaruudet ja maailmanmestaruudet. Neljä kultaista mitalia. Kaikkiaan hänellä on 9 arvokisamitalia nuorten sarjoista.

Nyt kaiken nuorissa saavuttaneen huippu-urheilijan katse, toive ja unelma on päästä ensi vuonna vääntämään painin 97 kiloa -sarjassa Tokion olympialaisissa. Haaste on kova, Suomen edustuspaikasta kisaa Arvin hyvä ystävä ja harjoituskumppani Elias Kuosmanen. Olympiapaikan saanti ratkeaa ensi vuonna joko Euroopan- tai maailmankarsinnassa. Näillä näkymin Suomen maapaikan saa jompikumpi kaveruksista.

Helsingin tarjoamat paremmat harjoitusolosuhteet olivat syy Lahden Ahkeraa edustavan Savolaiseen muuttoon Tapaninvainiolle. Ensivaikutelma uudesta kotiseudusta naurattaa maailmanmestaria.

-Lähdin lenkille, ja törmäsin heti Tuomarinkylän alueella hevosiin kuin kotiseudulla Nastolassa. Ihmettelin, että olen Helsingissä, muistelee Arvi kokemustaan. 

Tänä vuonna armeijasta reservin vänrikkinä kotiutuneen Savolaisen päivät, viikot, kuukaudet ja elämä on täysivaltaista huippu-urheilijan elämää. Päiväharjoituksia on kaksi. Paikkoina ovat Maunula, Liikuntamylly ja Ruskeasuo.

-Vajaat puolet vuodesta olen leireillä. Helsingissä on yhteistreenejä, vastuuvalmentajana Juha Lappalainen. Vapaa-ajalla hengaillaan, luettelee Arvi huippu-urheilijan elämäänsä.

Miten olympialaisiin tähtäävä maailmanmestari elää taloudellisesti?

-Painin pelkästään. Pääasiallinen tulonlähde on opetus- ja kulttuuriministeriön 10 000 euron apuraha, joka nousi nykyiseen viime vuoden kuudesta tonnista. Lisäksi tukea on tullut vanhemmilta ja sponsoreilta. Kyllä tulen näillä toimeen, tilittää Tapaninvainion maailmanmestari. 

Lisätienestiä ja työtäkin on tulossa, Savolaisella on näköpiirissä aloittaa vuoden vaihteessa liikunta-aliupseerin tehtävissä armeijan leivissä Santahaminassa.

Totaalinen painimaailman huipulle kapuaminen on jo nuoreen Arviinkin jättänyt jälkensä. Kroppa on trimmattu ja korvissa orastaa painijan kaalinlehtimäisyys. Terveys on ollut hyvä, takana on vain yksi leikkaus.

-Se vie eteenpäin, kun on ehjiä harjoituspäiviä. Tässä lajissa pitää ensin harjoitella taitoa, sitten voimaa, valottaa mestaripainija.

Mistä löytyy motiivi urheilla, ja etenkin huipulla?

-Olen ajautunut tähän. Tämä koukuttaa, ja antaa elämälle lisää sisältöä. On vain pakko päästä tekemään jotain, pitkälti painin parissa. Kotona sitten ladataan akkuja, perustelee Arvi menestyksellistä urheilijan uravalintaansa.

Heimo Laaksonen

Edellinen artikkeliPukinmäen taidekoulujen sirkustaide valtionavun piiriin
Seuraava artikkeliMirka Nokka tuottaa lastenkulttuuria