Taskulamppuretken suosio yllätti

Taskulamppuretki
Taskulamppuretki on samalla hieno luontoelämys Kalkkikallion luonnonsuojelualueella. Kuva Pirjo Pihlajamaa

Heikinlaakson Kalkkivuorentiellä oli isänpäivän aattoiltana ruuhkaa. Läheltä ja kauempaa tulleet perheet suuntasivat tasaisena virtana kohti Kalkkikallion metsää, joka toimi Taskulamppuretki-nimisen tapahtuman pääareenana jo kuudetta kertaa.

Taskulamppuretki on syntynyt vuonna 2014, kun MLL Puistolan paikallisyhdistyksen hallitus alkoi miettiä uusia lastentapahtumia syksylle. Syystapahtuma pidetään aina satoja miljoonia vuosia vanhassa Kalkkikallion maastossa Helsingin ja Vantaan rajamailla. Sisältö on joka vuosi hieman erilainen, mutta pääasia on aina se, että metsäpoluilla on kynttilöin valaistu reitti alhaalta ylös kallioille, ja reitin varrella on erilaisia pisteitä.

-Lasten mielestä kuitenkin ehkä hauskinta on pimeässä metsässä kulkeminen oman taskulampun kanssa, kertoo MLL Puistolan sihteeri Johanna Salmi.

Sana taianomaisesta illasta on kiirinyt ja edellisvuosien osallistujamäärät kasvoivat tänä vuonna roimasti. Elämysretkelle tultiin aina Arabiaa, Pakilaa ja Vantaan Vaaralaa myöten. Metsässä kävi parin tunnin aikana vaeltamassa noin 500 ihmistä.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun emme pyytäneet ilmoittautumaan ennakkoon, ja väkimäärä kasvoi huikeasti. Viime vuonna ennakkoon ilmoittautui noin 150 henkeä ja paikalle saapui noin 200 kävijää. Nyt emme osanneet varautua niin isoon kasvuun, joten esimerkiksi lämmin mehu reitin yläpäästä loppui ja osittain reitti ruuhkautui, kertoo Salmi.

Taskulampun avulla lapset löysivät tällä kertaa muun muassa aluskasvillisuudessa makoilevia käärmeitä, ilmassa huojuvia aaveita ja ohimoita hipovan valtavan hämähäkin seitin.

Luontoon vahvasti liittyvästä tapahtumasta on tehty lapsille jännittävä, muttei pelottava elämys, jossa viihtyvät myös aikuiset. Puiden takaa saattaa puikahtaa eteen vaikka lohikäärme, peikko tai noita.

Jos lopuksi kiipeää aivan Kalkkikallion huipulle, avautuu pimeässä mahtavat näköalat koko Helsingin ylle.

Osallistujilta on tullut kiittävää palautetta sosiaalisessa mediassa.

-Loistava elämys oli, lapsi piti kovasti. Ensi vuotta jo odottelee, sanoo yksi.

-Se oli kivoin juttu maailmassa ikinä! Ja se metsädisco oli niin hauska, iloitsee toinen.

-Kiitos tosiaan järjestäjille, ihanaa että jaksatte luoda tällaisen kivan retken! Muksut tykkää, kommentoi kolmas.

Alkuun MLL Puistola järjesti tapahtuman omin voimin, mutta viime vuosina naapurikouluista on onneksi tullut apureita, sillä suosion kasvaessa eivät yhdistyksen omat vapaaehtoisvoimat enää riitä. Medialukion oppilailla on vapaaehtoistyön kurssi, ja he voivat suorittaa siitä osan osallistumalla vapaaehtoistyöhön. Puistolan peruskoulun vanhempainyhdistys puolestaan pitää tapahtumassa kahviota, jonka tuotto menee luokkaretken järjestämiseen.

-Kaiken kaikkiaan olemme saaneet todella hyvää palautetta ja tapahtumasta on kovasti tykätty. Jotta saadaan jatkossa järjestettyä, niin otamme erittäin mieluusti lisää vapaaehtoisia mukaan toimintaan, vaikka vaan yhtä tapahtumaa järjestämään, Salmi kutsuu uusia apuvoimia mukaan.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliLasten asialla
Seuraava artikkeliAsemanseutujen nuhjuisuus nousi taas esille