Lasten turvallisuus on aikuisten asia

Sirpa Karisalmi on monille perheille tuttu näky Tapanilan ala-asteen luona koulujen alkaessa. Kuvat Teija Loponen

Viime viikolla koulujen käynnistymisen yhteydessä näkyi useimpien koulujen läheisyydessä poliisin lisäksi MLL:n järjestämiä suojatievalvojia. He halusivat kiinnittää autoilijoiden huomion siihen, että taas ovat pienet koululaiset liikenteessä.

Vanhempi konstaapeli Ilpo Ikola tarkkaili tilannetta Tapanilan ala-asteen luona.

Vanhempi konstaapeli Ilpo Ikola haluaa muistuttaa vanhempia siitä, että isompienkin koululaisten kanssa on syytä keskustella liikenteessä kulkemisesta.

-Muutamia kirjallisia huomautuksia on autoilijoille jaettu, koulujen lähellä on aina 30 tai 40 km/h rajoitus ja 10-15 km/h ylinopeus on jo paljon. Jos tuo lapsen autolla kouluun, täytyy pysäköintialueilla olla erittäin tarkkana ja kadunvarteen jättäessä muistaa, että lapsi varmasti poistuu autosta jalkakäytävän puolelta, ei ajoradalle, Ikola muistuttaa.

Erittäin tärkeitä ovat vanhemman konstaapelin mukaan vanhempien ja lasten väliset juttutuokiot. Ensiluokkalaisille koulureittiä ja turvallista kulkemista kyllä opetetaan kiitettäväksi, mutta sama keskustelu pitäisi käydä joka vuosi uudelleen myös isompien koululaisten kanssa.

Ilpo Ikola sai useampaankin kertaan muistuttaa isompia koululaisia siitä, että suojatien yli polkupyörä tulee taluttaa.

-Monissa paikoin, kuten täälläkin, on katvepaikkoja ja pensasaitoja heikentämässä näkyvyyttä. Taluttamalla pääsee turvallisimmin yli. Etenkin kaverien kanssa kulkiessa tämä yleensä unohdetaan.

Moottoripyöräpoliisi myös kyseli lapsilta kypäriä, sillä turhan monella se oli jäänyt kotiin tai oli repussa.

Tapanilalainen Sirpa Karisalmi oli jo viidettä vuotta mukana suojatievalvonnassa.

-Lasten asiat ovat minulle todella tärkeitä. Ilmoittaudun aina mukaan, sillä tämä on todella pieni vaiva, vain puolesta tunnista tuntiin, ja vaikutus on silti suuri. Kun autoilijat näkevät meidät heijastinliiveissä seisovat aikuiset, he muistavat hiljentää suojateiden edessä. Moni myös tervehtii, hymyilee tai nostaa peukkua meille, se tuntuu mukavalta, Karisalmi toteaa.

Vaikka suojatiepäivystystä toteutetaan vain muutamana ensimmäisenä koulupäivänä, uskoo Karisalmi sen vaikutusten ulottuvan pidemmälle.

-Varmasti autoilijat muistavat monta viikkoa hiljentää ja olla tavallista valppaampia koulun läheisyydessä, hän vakuuttaa.

Tapaninkylän MLL:n varapuheenjohtaja Sanna Hiltunen kertoo paikallisyhdistyksen järjestävän suojatievalvontaa neljällä koululla, Tapanilan lisäksi Siltamäen ala-asteella, Suutarilan ala-asteella, ja  Suutarikylän peruskoulun alakoululla.

-Tämä on siis osa valtakunnallista MLL:n Uudenmaan piirin ja Nordea Henkivakuutuksen koulutien turvaajat -kampanjaa. Suojatiepäivystys järjestettiin Tapaninkylässä nyt jo kuudetta kertaa. Tänä vuonna  suojatiepäivystäjiä oli alueellamme yhteensä 28, Hiltunen iloitsee.

Hän kertoo, että MLL Tapaninkylä on tehnyt jo monta vuotta yhteistyötä suojatiepäivystyksen tiimoilta Lions Club Helsinki Siltamäen ja Lilinkotisäätiön sekä Suutarinkodin asukkaiden kanssa. Leijonat ja Suutarinkodin asukkaat ja ohjaajat ovat olleet aktiivisesti mukana päivystämässä jo monena vuotena.
-Suureksi riemuksemme ALD Automotive otti tänä vuonna meihin yhteyttä ja heiltä yksi työtiimi,  kuusi työntekijää, sai käyttää aamulla tunnin työajastaan suojatiepäivystykseen alueemme kouluilla. Lisäksi tuo yritys lahjoitti 400 heijastinliiviä alueemme kouluille ekaluokkalaisille jaettavaksi, kertoo Hiltunen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin tornista 19
Seuraava artikkeliKaupunki myy kaksi historiallista kohdetta