Yhteiseksi hyväksi

Yhteistyöllä saadaan paljon aikaan. Sen osoittaa todeksi viikonloppuna Puistolassa toteutettu etanajahti. Yhdestä ihmisestä liikkeelle lähtenyt tempaus sai monet innostumaan. Osa ryhtyi idean isän Timo Kohon kanssa hoitamaan käytännön järjestelyjä, osa innostui itse hankkeesta, espanjansiruetanoiden keräämisestä urakalla. Tehtävä on yhtä aikaa helppo ja vaikea. Etanoiden kerääminen on sinänsä helppoa, niitä löytää kosteista paikoista. Vaikeaa on niiden totaalinen hävittäminen, sillä niiden lisääntymiskyky on hurja, jopa 400 munaa kesässä. Lisäksi etana kykenee lisääntymään itsekseen, ilman kumppanin apua. Tämän viikonlopun jälkeen etanoita kuitenkin on Puistolassa hivenen vähemmän. Ja jos niiden hävittämisinto jatkuu kunnes kylmenee ja ne painuvat maan alle, saatetaan kantaa saada ratkaisevasti paikallisesti pienennettyä.

Erilaisten hyvien asioiden toteuttamiseen tarvitaan aina sekä itse idea, että motivoiva moottori. Jostain syystä nuo moottorit ovat usein niitä samoja ihmisiä, jotka toimivat jo monessa järjestössä ja yhdistyksessä. Viime viikkojen pakolaistulvat ovat herättäneet monet ihmiset auttamaan sodan alta lähteneitä tulijoita vaikkapa vaatekeräyksin. On upeaa, että välitetään ja annetaan tukea sitä tarvitseville. Uusista auttamistarpeista huolimatta myös vanhat toimintamuodot kaipaavat tekijöitään. Vanhustyön keskusliitossa ollaan huolissaan siitä, ettei heidän senioreille tukihenkilöitä kouluttaville kursseille ole nyt ilmoittautunut yhtään vapaaehtoistoimijaa. Kotona yksin asuvat ikäihmiset kun kaipaavat kipeästi juttukaveria ja seuraa ulkoiluun.

Vanhustyön keskusliiton ohella muun muassa seurakunnat, SPR ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto kouluttavat työikäisiä ja eläkeläisiä toimimaan lasten, perheiden ja vanhusten tukena. Kunnat eivät pysty riittävässä määrin erilaisia tukimuotoja tarjoamaan, joten täysin vapaaehtoisten panosta tarvitaan yhä enemmän ja useammassa asiassa. Niin kantasuomalaisten, kun tänne tulleiden pakolaistenkin parissa. Toivottavasti auttajilla riittää intoa ja aikaa, vapaaehtoistyö ei saisi muodostua tekijälleen taakaksi.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliSeurakunta järjestää vapaaehtoisille starttipäivän
Seuraava artikkeliPuistolalaiset tappajaetanajahdissa