Taidekoululaiset venäläisteatterin vieraina

Taidekoulun Maija Haapsaari, Helena Turkki, Malla Vilja, Maija Mattelmäki, Minttu Lamroth, Emilia Turkki, Peppi Parkkinen, Mika Luukko, Anna Rantanen, Sofia Saarikoski, Kukka Lamroth ja Vilma Lahtinen.

Pukinmäen taidekoulujen oppilaat vierailivat Hölmöläisiä -esityksellä Moskovassa Ato-teatterin vieraana lokakuussa. Matka avarsi silmiä ja toi esiin niin maiden välisiä eroja kuin yhtäläisyyksiäkin.

-Pukinmäen taidekoulujen entinen teatteriopettaja ja ystäväni Julia Gauffin oli käynyt Moskovassa ja kertoi, että ATO-teatterin ohjaaja Yulia Mekhtieva tahtoisi tehdä katuteatteriesityksen Helsinkiin lasten ja nuorten kanssa. Se kuulosti kiinnostavalta. Otin Yuliaan yhteyttä ja hän kutsui taidekoulujen oppilaat Moskovaan esiintymään ja tutustumaan ATO-teatterin porukkaan. Seuraavaksi he tahtoisivat tulla vierailulle Helsinkiin, kertoo Pukinmäen taidekoulujen rehtori Anu Myllyniemi matkan taustoja.

Moskovaan päätettiin viedä Mustasaaren kesäteatterissa 2019 nähty Hölmöläisiä esitys.

-Ajattelin, että Hölmöläisiä-esityksen porukka voi turvallisin mielin lähteä matkalle, koska he ovat taitavia ja selviävät mistä vaan. Esimerkiksi kesällä ukkosmyrsky yllätti hölmöläiset kesken esityksen. Se ei kuitenkaan haitannut, otimme kimpsut ja kampsut ja juoksimme yleisön kanssa suojaan Mustasaaren kappeliin. Esitimme esityksen loppuun siellä, kertoo myös esityksen ohjaajana toiminut Anu Myllyniemi.

Matka toteutui 10.–16.10. ja tehtiin junalla, mikä jo itsessään oli elämys.

-Me käytiin Moskovan nähtävyyksissä, kuten Punainen tori, yleisvenäläinen näyttelykeskus, pilvenpiirtäjät ja esiinnyttiin atolaisille, kertoo Kukka Lamroth.

-Pidettiin myös työpajoja ja tehtiin kaikenlaista atoteatterilaisten kanssa, lisää Sofia Saarikoski.

ATO-teatterin esityksen lisäksi he kävivät katsomassa Sirkus Nikulinin esitystä. Monia järkytti sirkuseläinten suuri määrä.

-Ne kaikki värit, puvut ja numerot oli tosi hienoja. Mutta siellä esiintyi tosi paljon eläimiä, se meni vähän yli. Se kyllä avasi silmiä siinä, että kuinka erilaista on eettisesti suhtautuminen eläinten kohteluun., nuoret toteavat.

Matkalla ennakkoluulot Venäjää kohtaan hälvenivät.

-Siellä oli tosi kivoja ihmisiä. Oli kiva nähdä, millaista meidän ikäisten nuorten elämä Venäjällä on. Huomasi kulttuurieroja, mutta myös yhtäläisyyksiä saman ikäisissä, Helena Turkki toteaa.

Mika Luukko iloitsi siitä, että pääsi tutustumaan kaupunkiin paikallisten kanssa, ettei ollut vaan turistina.

-Metroasemat oli tosi hienoja. Lähetin äidille kuvan metroasemasta, jossa oli kattokruunu ja patsaita, ja äiti kysyi, mikä ravintola toi on, nauraa Helena Turkki.

Ruoan teatterilaiset totesivat yllättävän hyväksi, tuttuja perusruokiakin oli tarjolla. Gruusialainen juustopiirakka hatsapuri oli monen mielestä herkkua.

-Hotellilla jouduttiin viittomaan käsillä ja sanomaan klik, klak, kun pyydettiin huoneen avaimia. Ja jotkut näytti uskovan, että jos ne vaan puhuu kovempaa venäjää niin me ymmärretään, hymähteli Mika Luukko.

-Venäläiset ymmärsivät, että Hölmöläiset kertoi arkipäivässä tapahtuvista kommelluksista. Meidän pääidea oli se, että hölmöläislapsi Jekku tahtoo olla sekä ukko että akka. Yksi venäläisistä kuvasi tosi osuvasti, että meidän esitys kertoo kuinka koko maailma on jaettu miehiin ja naisiin. Ihmiselle, joka ei koe kuuluvansa kumpaankaan ryhmään se on hämmentävää.

Mukana oli 12 10-19-vuotiasta esiintyjää, Anu Myllyniemi, sirkusohjaaja Kukka Eklund, apulaisohjaaja Janna Eskelinen, tulkki Tatiana Anttila sekä yksi vanhempi, Anja Vilja.

Teija Loponen