Medialukion korjauksessa kalliita yllätyksiä: Koulun alapohjassa lainehti vesi

Medialukio rempassa
Helsingissä menee nyt saavikaupalla rahaa korjausrakentamiseen. Yksi koulukohteista on Helsingin Medialukion peruskorjaus, jonka hankesuunnitelma menee lisätöiden osalta uusiksi. Kuva Teija Loponen

Helsingin Medialukion remontti etenee niin kuin vanhan korjaamisessa usein käy, rakenteiden alta paljastuu ikäviä yllätyksiä, jotka on pakko korjata. Kun kyseessä on Helsingin suurin lukio, on laskustakin tulossa hulppea. Nyt remontin kattohintaa pitää nostaa entisestään.

Toukokuussa 2018 alkaneesta urakasta on koitumassa veronmaksajille jättilasku. Kaupunginhallitukselta haetaan nyt päätöstä, että lisä- ja muutostöille verottomana varattu runsas miljoona kasvaisi vielä yli 930 000 eurolla.

Kaikkiaan kaupunginhallitus on myöntänyt sisäilmaongelmista ja vesivuodoista kärsivän koulun katon, tiiliseinien, ikkunoiden ja ilmanvaihdon uusimiseen 8,3 miljoonaa euroa huhtikuussa 2018. Tätä ennen hankkeen arvioitiin maksavan 7,3 miljoonaa euroa, mutta summa todettiin suunnittelun loppumetreillä aivan liian pieneksi.

Nyt laskun loppusummaksi on tulossa 9 275 000. Kun laskuun lisätään arvonlisävero, on lopullisessa hintalapussa liki 11 900 000 euroa.

Lisä- ja muutostyöt ovat monen palasen summa. Esimerkiksi vanhentunutta talotekniikka on uusittu. On nykyaikaistettu ylioppilaskirjoitusten vaatimia sähköyhteyksiä, paranneltu hätäpoistumisteitä ja sisäilman vaatimaa tekniikkaa.

Lisätöistä on tehty 11 kohdan lista perusteluineen. Yksi kalliiksi koitunut yllätys on koettu D-siiven noin 1 000 neliömetrin suuruista alapohjaa korjatessa. Ryömintätila oli kuin unohdettu uimahalli. Vetinen tila päätettiin kunnostaa kokonaan ohjaamalla vesi pois, vaihtamalla maata, asentamalla vedenpoistojärjestelmään myös vesipumppaamo, parantamalla ilmanvaihtoa ja lisäeristämällä alapohjaa.

Ryömintätilaakin enemmän urakkakakkua – 335 000 euron verran – kasvattaa A-siiven kellarin seinänkorjaajien havaitsema kellarin märkä betonilattia, joka piti purkaa pois. Syynä oli se, että kooltaan 200 neliömetrin kokoisen lattian alusmateriaali osoittautui kosteutta ylöspäin nostavaksi.

Korjaustyössä on tarkoitus vielä purkaa keittiön valurautaiset rasvaviemärit ja asentaa uudet haponkestävät viemärit sekä uusia lattiarakenteen alla kulkeneet lämpöjohdot pinta-asenteisiksi.

Urakoitsijana toimii Consti Rakennus Oy. Remontissa korjataan ennen vuotta 2004 tehtyjä osia. Medialukion vanhin osa on vuodelta 1964. Remontti kestää vielä ensi vuoden, joten uusiakin yllätyksiä ehtii vielä tulla.

Koulun noin 860 oppilaasta aina osa opiskelee pihan 600 neliömetrin kokoisissa väistötiloissa. Remontissa tehdään lisää opetustilaa noin sadalle lukiolaiselle.

Pirjo Pihlajamaa

Lisätöiden aiheuttajia (osaan riittävät jo myönnetyt rahat)

 1. Ryömintätila ja alapohjakorjaus, 220 000 e
 2. Hätäpoistumistien merkkivalaistus pelastusviranomaisten kehoituksesta 120 000 e
 3. Kellarin lattian korjaustyöt A-siivessä 335 000 e
 4. Liikuntasalin ulkoseinän uusiminen 85 000 e
 5. Pihalla mm. parkkipaikkojen lisäykset 110 000 e
 6. Asbestipurkua tiedettyä enemmän, alkuperäinen rakennustapa ollut huolimatonta ja rikkinäisiä asbestilevyjä siellä täällä, 210 000 e
 7. Puhdistustyöt ja pinnoitus, iv-kanavissa ja lämpölinjoissa mineraalivillaa 84 000 e
 8. Palonsuojaus, 50 000 e
 9. Yhdyskäytävä A- ja D-siivessä, seinien kosteusvauriot 20 000 e
 10. Kattorakenteiden tuuletuksen ja eristyksen yhtenäistäminen 225 000 e
 11. Opinto-ohjaajien A-siiven tilamuutos 75 000 e