Sairaalan sivurakennuksen korjaus sujui piikki auki

Malmin sairaala rakennus 18
Kaksikerroksinen rakennus on valmistunut Talvelantien päähän vuoden 1986 lopulla. Kiinteistöä on tiivistyskorjattu aiemminkin ja myös vuotavia harja- ja lapekattoja on korjattu. Kuva Janina Issakainen

Malmin sairaalan eri osastojen käytössä olevan rakennus 18:n sisäilmakorjaus alkoi viime vuonna. Työ venyi tämän vuoden kesään, vaikka homman arvioitiin olevan ohi ennen tätä vuotta. Urakan edetessä korjaustarpeita ilmeni aina vain enemmän, ja lopulta oltiin kaukana alkuperäisestä budjetista.

Kaupunkiympäristön toimialan tekninen johtaja oli myöntänyt korjauksiin hankerahaa runsaat 1,57 miljoonaa euroa kesällä 2019, kun työt oli jo käynnistetty kiireellisenä. Työn edetessä summa kohosi.

Hankerahaa on pitänyt pyytää lisää kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolta, joka on päättänyt hyväksyä uuden hinnan viime kokouksessaan.

Loppulaskuun on kertynyt yli 2,93 miljoonaa euroa eli yli 1,36 miljoonaa euroa alkuperäistä enemmän. Arvonlisäveron kanssa laskettuna urakan hinta hipoo lähes neljää miljoonaa euroa.

Sairaalakiinteistön vieressä olevaa rakennusta piti korjata vuonna 2019 vain sen verran, että rakennusta voi käyttää turvallisesti seuraavat kymmenen vuotta. Kiinteistö on merkitty purettavaksi siinä yhteydessä, kun sairaalaa laajennetaan.

Jo ennen korjausta aluehallintovirasto oli antanut ukaasin, että sisäilmaltaan epäterveellinen työpaikka on saatava nopeasti kuntoon. Avi oli tehnyt tiloihin työsuojelutarkastuksen elokuussa 2018 ja todennut lukuisia kosteusvaurioita ja puutteita ilmavaihdossa. Työntekijöiden oireilulle löytyi syy.

Tarkastuksen reipastuttamassa kaupunkiympäristön toimialassa teetettiin hankesuunnitelma, jotta rakennukseen saataisiin kelvolliset työolot. Välivaiheen sisäilmakorjauksissa piti tiivistyskorjata eri liitoskohtia, parantaa ilmankiertoa, uusia sähkövetoja, maalata pattereita sekä uusia vesialtaita ja muita tasoja.

Pääurakoitsijana toiminut kaupungin oma Stara aloitti korjaukset vuoden 2019 alussa edeten vaiheittain, sillä väistötiloihin ei ollut rahaa. Samana kesänä valmistui hankesuunnitelma ja kustannusarvio.

Korjausten edetessä ilmeni lisää puutteita, joille oli myös tehtävä korjaussuunnitelma. Potilashuoneiden lisäksi korjaukset piti ulottaa koko kiinteistöön. Esimerkiksi talotekniikka oli arvioitua huonommassa kunnossa. Ylitöistä huolimatta lisätyöt venyttivät urakkaa vuoden 2020 puolelle. Urakka saatiin maaliin kesällä 2020.

Urakan suunnittelussa ovat olleet mukana Rakennuttajatoimisto Valvontakonsultit Oy, Innovarch Oy, Expecon Oy, Optiplan Oy, pukinmäkeläinen insinööritoimisto Stacon Oy.

Päättäjien ei ole auttanut kuin hyväksyä korjaustyön lisäkustannukset, joihin kuuluu muun muassa 175 000 euron arvoinen purku, 100 000 euron alakattolevyjen irrotus, käsittely ja asennus, 150 000 euron lvis-työt, 375 000 euron tiivistystyöt, 200 000 euron ilmanvaihtotyöt, 100 000 euron valaisinurakka, 115 000 euron märkätilatyöt, 80 000 euron kiintokalusteurakka, 80 000 euron lattiapinnoitetyöt, 30 000 euron viemärisukitus, 75 000 euron jätemaksut, työmaasiivous ja työnjohto.

Hanke vaatii vielä sosiaali- ja terveyslautakunnan puumerkin. Sote-toimialalle lankeava lopullinen tilavuokra tarkistetaan toteutuneiden rakennuskustannusten mukaan. Aiemman hankesuunnitelman mukaan vuokra olisi ollut noin satatuhatta euroa kuukaudessa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliTapaninvainioon aiotaan tehdä arvokas leikkipuisto vuonna 2022
Seuraava artikkeliErkki Vuokilalta uusi EVVK-kirja