Sampo Mäkelä tunnetaan kaupunkiavarelleistaan

Sampo Mäkelä
Sampo Mäkelä päätti maalata myös Pukinmäen keskustaa. Kuva Teija Loponen

Tunnelmalliset, usein vähän hämyisät ja katuvalojen valaisemat Helsingin kaupunkinäkymät ovat se, mistä Sampo Mäkelä parhaiten tunnetaan. Pukinmäen kirjastossa on nyt esillä akvarelleja myös Pukinmäen keskustasta ja Vantaanjoelta.

Kirjaston töistä valtaosa on aivan uusia johtuen edellisten näyttelyjen hyvästä myynnistä. Aiheet ovat kuitenkin osin samoja, Mannerheimintien, Bulevardin ja Hakaniemen keskustan näkymiä, rakennuksia, jotka kaikki tunnistavat.

-Kaupunkimaisemille riittää kysyntää senkin vuoksi, että lähes jokaisella muuallakin Suomessa asuvalla tuntuu olevan yhteyksiä Helsingin keskustaan. Tutut maisemat vetävät tauluissa puoleensa, Sampo Mäkelä tietää.

Mäkelälle itselleen Hakaniemi ja sen talot ovat lapsuudesta tuttuja.

Nyt näyttelyssä on myös useita töitä Vantaanjoen varrelta sekä muutama aivan Pukinmäen keskustasta.

Itsekin lähellä Vantaanjokea asuva Mäkelä kertoo aloittavansa

työpäivänsä vähintään tunnin kävelylenkillä Vantaanjoen varrella.

-Freesaan tuolloin mieltäni ja pohdin päivän tekemisiäni, suunnittelutöitä tai tulevia maalausaiheita. Otan paljon kuvia joen varrelta etenkin, jos keliolosuhteet ovat jotenkin erilaiset. Käytän kuvamateriaalia maalausten pohjana kuin luonnoksina, mutta yleensä muutan aiheen tunnelmaa, valaistusta tai vuorokaudenaikaa. Rakennan illuusioita, kaupunkikuvat teen usein illan hämyyn, Vantaanjoella taas aamun kuulaus on kaunis. 

Aloittaessaan maalaamisen ääriviivahahmotelmalla Mäkelä pohtii, millaisen fiiliksen haluaa kuvaan: aamun, illan, sadetta vai auringonpaistetta.  

-Laveeraan usein koko maalauksen jollain sävyillä sitomaan sen tiettyyn väristä tulevaan tunnelmaan. Alan sitten lisäillä asioita horisontista katsojaan kohti. Etualalle lisään pikkutarkkoja yksityiskohtia.

Monesti Mäkelä jättää työn päiväksi hautumaan ja kun värit kuivuessaan haalentuvat, hän saattaa voimistaa osaa niistä.

-Värejä täytyy vähän ylikorostaa, jos haluaa kerralla ajatellun lopputuloksen. Dynamiikkaakin saatan vielä muuttaa, jos lopputulos ei täysin tyydytä.

Kaupunkiaiheiden lisäksi Sampo Mäkelää on alkanut kiinnostaa luontoaiheet ja erityisesti vesielementti.

-Veden kuvaaminen akvarellilla on haastavaa, sillä vesiväri ei anna maalatessa paljoa anteeksi, työ joko onnistuu tai sitten ei. Onneksi takana alkaa olla niin pitkä kokemus, etteivät maalaukset enää juurikaan joudu sytykkeiksi. Onnistumisprosentti on kasvanut, Mäkelä hymähtää.

Vantaanjokimaalausten lisäksi näyttelyssä on mukana komea purjevenetaulu.

Maalaamisessa Sampo Mäkelällä oli välillä pitkä tauko. Lapsena ja nuorena hän maalasi paljon, sitten tulivat tietokoneet, joilla graafiset työtkin pitkälti tehtiin.

-Vuosia sitten innostuin maalaamaan vaimolle nimipäiväkortin ja hän kannusti jatkamaan taas maalaamista, Mäkelä kertoo.

Graafikkona vuosikymmenet töitä tehnyt mies nauttii maalaamisesta harrastuksena, koska silloin itsellä on vapaa päätösvalta siitä mitä tekee.

-Joskus teen maalauksia tilauksestakin, mutta harvemmin.

Graafikkona suunnittelutyöt on tehtävä asiakkaan ehdoilla, omasta näkemyksestä on oltava valmis tinkimään ja tekemään kompromisseja. Siihen vapaa maalaus tuo mukavaa vaihtelua.

Vaihtelua tulee myös musiikista, aikoinaan useammassakin bändissä rumpuja soittanut Mäkelä tekee edelleen biisejä ja soittaa kaveribändissä.

Teija Loponen

Sampo Mäkelän akvarelleja Pukinmäen kirjastossa, Kenttäkuja 12, 4.-30.11.

Steissi – tuttu näkymä lähes kaikille.
Edellinen artikkeliMedialukion korjauksessa kalliita yllätyksiä: Koulun alapohjassa lainehti vesi
Seuraava artikkeliPukinmäen uudet kerrostalot ehdolla Rakentamisen Ruusun saajaksi