Mirandan teos piristää Viikinmäkeä

Viikinmäen maalattu sähkökaappi
Äiti Saija Antikainen kuvasi tyttärensä uuden taideteoksen luona Hernepellontiellä. Kuva Saija Antikainen

Lukiolaistyttö Miranda Antikainen, 17, kiinnostui keväällä Helsingin maalatuista sähkökaapeista ja alkoi etsiä niistä lisää tietoa. Sitten hän päätti lähteä pyörällä kaappeja kuvaamaan. Itse keksitty kesäharrastus johti lopulta siihen, että hänestä tuli Viikinmäen ensimmäisen sähkökaapin maalaaja.

Ensin Miranda Antikainen löysi Helsingin kaupungin energiayhtiö Helenin tekemän Taidetta jakokaapeissa -sivuston, joka kertoo kaikkien maalattujen kaappien osoitteet.

-Kun kesällä ei voinut koronan takia lähteä mihinkään, niin ajattelin aikani kuluksi alkaa kiertää sähkökaappeja polkupyörällä ja kuvata niitä, Miranda Antikainen kertoo.

Hän otti tavoitteekseen käydä kuvaamassa kaikki sivustolla esitellyt liki 80 kaappia pyöräillen, jolloin myös Helsinki tulisi entistä tutummaksi.

-Olin jo aiemmin huomannut erilaisia kaappeja ympäri Helsinkiä. Esimerkiksi Arabianrannassa näin niitä usein, kun kävin siellä peruskoulua.

Pyöräretkien lomassa Miranda alkoi katsella oman asuinalueensa sähkökaappeja, jotka olivat värittömiä ja ilman taideteoksia. Lukiolaistyttö päätti ottaa yhteyttä Heleniin. Hän kysyi saisiko maalata yhden kaapin Hernepellontiellä. Lupa heltisi helposti.

Miranda toteutti maalauksen kesälomallaan. Jo toteutusvaiheessa sähkökaapin maalaus ilahdutti ihmisiä. Tyttö kertoo saaneensa ohikulkijoilta äärimmäisen paljon positiivista palautetta ja kannustusta.

-Oli erittäin mukavaa huomata, että kuinka pienellä teolla on alueen yhteisön kannalta suuri merkitys, miettii Mirandan projektia seurannut Saija-äiti.

Palautetta Mirandalle kävivät antamassa niin pienet lapset kuin vanhemmat ihmiset.

-Oli todella mukavaa, kun ihmiset pysähtyivät juttelemaan ja kehuivat teosta, Miranda kertoo.

Mieleenpainuvimpiin kuuluvat teoksesta ilahtunut vanhempi pariskunta, joka iloitsi, että nyt myös heidän omalle asuinalueelleen on saatu hieno maalattu kaappi. Toinen sykähdyttävä palaute tuli ohi ajaneelta miesautoilijalta, joka kertoi tehneensä u-käännöksen vain palatakseen kertomaan, että kaappi näytti hienolta.

-Mies kertoi, että olisi harmitellut myöhemmin illalla jos kehuminen olisi jäänyt tekemättä, Miranda muistelee hymyillen.

Hän maalasi geometrisen kuvan vapaalla kädellä.

-Halusin tehdä simppelin kuvan, mikä on helppo tehdä, niin päädyin neliöihin. Ensimmäinen kuvio oli helpoin, kun sen reunat saivat mennä pikkuisen yli.

Työn edetessä Miranda huomasi, että käden motoriikka kehittyi neliöitä tehdessä. Kaikkiaan maalausprojekti vei viikon päivät. Työ valmistui 12. elokuuta.

-Maalaaminen oli hauskaa ja se, miten ihmiset odottivat, että miten kuva valmistuu. Tuli kivaa meininkiä alueelle, Miranda kuvailee.

-Jännitimme kyllä, että tuleeko negatiivista sanomista, mutta turhaan jännättiin, kun sitä ei tullut yhtään. Ei edes sitä kysymystä, että miksi sitä kaappia pitää maalata, Mirandan äiti Saija Antikainen paljastaa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliAurinkojuhlat syntyivät pienen tytön ideasta
Seuraava artikkeliViikin Gardenialle vihdoin käyttöä