Ötökät valtasivat Stebupuiston muuntamon

-Hieno tuli, ihastelee Eija Hakala. Kuva Teija Loponen

Tapanilassa Liiketiellä Stebupuiston kulmalla sijaitseva Helenin muuntamo on nyt todellinen luontokappale. Koululaiset ja eskarit maalasivat sen seinille eläinaiheita Antti Kalakiven tekemän viidakkoluonnon päälle.

-Meillä oli syksyllä ilmiö-aiheena ötökät. Nyt ne siirtyivät eskareiden lopputyönä tuohon meidän ikkunoistamme näkyvään muuntamoon, iloitsi päiväkoti Impivaaran varajohtaja Eija Hakala.

Stebupuiston muuntamon maalaushanke oli pitkäkestoinen urakka. Tapanilan alueen sähkökaappeja koululaisten suunnitelmien mukaan maalannut Antti Kalakivi ei enää edes muista kenen ideasta se lähti noin vuosi sitten.

-Stebupuiston aktiiveista se joku varmasti oli. Innostuin tietysti uudesta ideasta ja ryhdyin tekemään kaupungille luonnoksia. Ensimmäisestä tuli palautetta, että ihan liikaa viidakkoa, joten sitä piti sitten vaalentaa. Neljäs luonnos meni läpi. Olin siinä oman luonnokseni päälle ympännyt lasten piirroksia ja kirjoitin saatteeseen, että se on suuntaa antava, kertoo Kalakivi.

Jo aivan alkuvaiheessa Antti otti yhteyttä Impivaaraan ja kyseli, olisivatko sen eskarit halukkaita lähteämään projektiin mukaan. Ja olivathan he. Ötökkä-aihekin oli valmiiksi sopivasti työn alla. Antti kävi päiväkodissa kertomassa asiasta ja lapset tekivät monenlaisia maalauksia ötököistä. Lisäpontta saatiin Tapanilan ala-asteen yhteistyöluokan kanssa Korkeasaareen tehdyltä retkeltä. Niinpä seinälle pääsi ötököiden lisäksi muun muassa kilpikonnia ja tiikeri.

Stebupuistossa paljon ulkoilevat eskarit olivat maalaussessiosta innoissaan. Antin ohjeita kuunneltiin hiljaa, piirrossapluunoiden paikat valittiin sovussa ja oman maalauksen ohella ihailtiin muiden kätten töitä.

-Vähän lapset tässä kuukausien aikana jo hermostuivat ja pohtivat pääsevätkö he ikinä toteuttamaan tätä hanketta loppuun, koska lupien saamisessa kesti niin kauan. Mutta juuri kalkkiviivoilla ehdittiin maalaamaan, eskari kun loppuu perjantaina, iloitsi Eija Hakala viime keskiviikkona.

Tapanilan 1-2-luokkalaiset olivat jo omia maalauksiaan toteuttaneet pari päivää aiemmin.

-Liila on kaunein, tuumivat Reeta ja Aada, jotka molemmat olivat tehneet perhoskuviot.

-Tuohon keskelle ruskea viiva, opasti Kreeta spraypullo-osuudet maalannutta Anttia.

Antti laskeskelee, että maalaushankkeessa oli mukana kaiken kaikkiaan noin 50 henkeä.

Tapanila-Seuran ja Stebu-puiston aktiivit tekivät alkuideoinnin ja muuntamon pohjamaalauksen, Helen antoi hankkeelle siunauksensa, Helsingin kaupunki hyväksyi suunnitelmat, päiväkodista ja koulusta oli mukana niin aikuisia kuin lapsiakin.

-Parempi tästä tuli kuin uskalsin arvella. Vaikka on tähän aikaani kulunut aika lailla, niin rakkaudesta lajiin olen sen tehnyt ja samalla tässä saa muutettua lähistön paikkoja itselle ja näille muillekin tekijöille tärkeämmäksi, tiivisti Antti Kalakivi taidehankkeen merkityksen.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKesäkuun iloja
Seuraava artikkeliMalmin tornista 28