Pukinmäen uudet kerrostalot ehdolla Rakentamisen Ruusun saajaksi

Isonpellontien rakennukset sijoittuvat lähelle Vantaanjokea, ja rytmittyvät joen muodon mukaan. Kuva Kuvatoimisto Kuvio

Helsinki palkitsee vuosittain esimerkillistä rakentamista Rakentamisen Ruusu -palkinnolla. Palkinnosta kisaa tänä vuonna viisi ehdokasta, joista yhtenä ovat Isonpellontien talot.

Ehdokkaat nimeää Helsingin rakennusvalvonta, ja voittajan valitsee kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto. Palkinto annetaan tänä vuonna 25. kertaa.

Tämän vuoden viisi ehdokasta ovat Hekan ja Hason uudet asuintalot Pukinmäessä, Isonpellontie 4–6, Eteläranta 10:n julkisivukorjaus, Erottajan aukion kehittäminen yhteistyönä, Korkeavuorenkatu 21 – korjaus ja muutos asunnoiksi sekä työmaa-aitaan toteutettu katutaideteos Sörnäisten ääni.

Hekan ja Hason uudet asuintalot Pukinmäessä, Isonpellontiellä pääsivät ehdokkaiksi, koska rakennuskokonaisuus on istutettu

taitavasti Vantaanjoen herkkään kulttuuriympäristöön, lisäperusteluina ovat betonielementtijulkisivujen innovatiivisuus, onnistunut asuntosuunnittelu ja haastavien rakentamisolosuhteiden hallinta.

Vantaanjoen äärelle Pukinmäkeen valmistui keväällä 2019 kolmen asuinkerrostalon kokonaisuus ”Nikamat”. Asunnoista puolet kuuluu Helsingin Asumisoikeus Oy Rantapuistoon ja puolet Heka Koillinen Oy:hyn.

Rakennukset muodostavat ympäristöönsä hyvin istuvan kokonaisuuden, jonka suunnittelussa on otettu onnistuneesti huomioon rakentamispaikan olosuhteet. Rakennuskokonaisuuden muoto rajaa joelle avautuvaa pihaa ja suojaa sitä liikenteen melulta. Piha-alue on suunniteltu niin, että esimerkiksi joen ajoittainen tulviminen ei ole haitaksi. Kaikista asunnoista avautuu näkymiä vähintään kahteen suuntaan. Monimuotoista ja -sävyistä julkisivua on selvästi pohdittu suunnitteluvaiheessa huolella.

Palkintoja esitellään kolmelle henkilölle: J-P Lehtinen, pää- ja rakennussuunnittelija, B&M Oy, Esa Haavasoja, vastaava työnjohtaja, Varte Oy, Helsingin kaupungin asuntotuotanto (ATT), rakennuttaja.

Teija Loponen