Pukinmäen sirkuskoulun kevätesitysten aika

Helena Turkki näyttää taitojaan. Kuva Juhana Myllyniemi

Pukinmäen sirkuskoulun ohjaajat Susanna Keski-Kohtamäki ja Kaito Takayama ohjaajat tietävät, että oppilaiden ja sirkusammattilaisten yhteiset ideat, innostus ja harjoittelu ovat hyvän esityksen resepti.

Malmitalolla nähtävä yhteistyönä ideoitu Montaasi ammentaa inspiraationsa vuodesta ja vuodenajoista.

Montaasi-esitystä on harjoiteltu tiiviisti koko alkuvuosi. Ensi-ilta koittaa pian Malmitalolla ja jatko nuorten sirkus- ja teatterifestivaali Nurtsissa.

Keski-Kohtamäelle on tärkeää, että oppilaat uskaltavat luottaa omiin ideoihinsa ja lähteä työstämään niitä. Hän näkee myös sirkuksen vapaana ja innostavana lajina.

-On ihanaa tehdä töitä esityslajin parissa, jossa ei juurikaan ole rajoja tai sääntöjä.

Takayama puolestaan painottaa prosessiin sitoutumisen tärkeyttä:

-Esiintyjien sitoutuminen prosessiin lähtee jo ihan alkumetreistä. Kaikkien mukanaolijoiden ideoiden, ajatusten ja ehdotusten kuunteleminen antaa osallisena olemisen ja merkityksellisyyden kokemuksen nuorille sirkustaiteilijoille.

Useat Montaasi-esityksessä esiintyvät sirkusoppilaat ovat harrastaneet vuosien ajan. Harjoitustunteja voi olla takana tuhansia. Taidot ovat kehittyneet monen yrityksen ja erehdyksen kautta. Takayaman mukaan virheet kuuluvat asiaan ja niistä voi oppia, virheen tekeminen ei ole kaiken loppu.

Pukinmäen sirkuskoulun pitkäjänteinen opetustyö on kantanut hedelmää, sillä moni koulun oppilas päätyy aina sirkusammattilaiseksi asti. Sirkus myös opettaa tekijälleen temppujen ja taitojen harjoittelun ohella kärsivällisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja pelkojen kohtaamista turvallisesti. Niille taidoille on käyttöä elämässä.

Nykysirkusesitys Montaasi saa ensi-iltansa Malmisalissa 26.4. Montaasi-esityksen lisäksi oppilaat ja opettajat ovat yhdessä muokanneet kolme Kevätshow-kokonaisuutta, joiden vaihtuvissa numeroissa eri-ikäiset Pukinmäen sirkuskoulun oppilaat esittelevät taitojaan.

Teija Loponen

Montaasi-nykysirkusesitys
pe 26.4. klo 19.30 ja la 27.4. klo 17, kesto n. 1 h 15 min. Sopii koko perheelle.

Kevätshow´t:
pe 26.4. klo 17, la  27.4. klo 11 ja  27.4. klo 14. Kesto n. 1h. Sopii koko perheelle. Liput esitykseen 13,50/10,50/7,50.

Edellinen artikkeliElämää Wanhassa Puistolassa
Seuraava artikkeliIloista menoa