Päätösten aika

teija loponen

Tulevana viikonloppuna käännetään jälleen kelloja eteenpäin, kesäaikaan. Pian ajan vaihtaminen loppuu, sillä EU-komissio on esittänyt kellonaikojen siirtelyn lopettamista. Jäsenvaltiot saavat itse päättää, jäävätkö pysyvästi talvi- eli normaaliaikaan vai kesäaikaan.

Kellonaikojen siirtelyn loppumisen myötä kaikki ne maat, jotka päättävät siirtyä pysyvästi kesäaikaan, vaihtavat samalla aikavyöhykettä. Jos maa päättää jäädä pysyvästi talviaikaan, aikavyöhyke säilyy samana. Jäsenmaiden tulee ilmoittaa komissiolle huhtikuuhun mennessä, kumpaa aikaa käyttävät jatkossa. Viimeinen pakollinen kesäaikaan siirtyminen olisi nyt sunnuntaiaamuna 31.3.2019. Tämän jälkeen kellonaikoja siirrettäisiin vielä kerran sunnuntaina 27. lokakuuta niissä maissa, jotka haluavat talviajan pysyväksi. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan valtioneuvosto kannattaa Suomelle talviaikaa. Kesäajalle löytyy myös kansalaisten tukea.

Muitakin isoja päätöksiä on edessä. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy ensi keskiviikkona. Vaalikampanjat ovat jo kovassa vauhdissa ja valintoja tehdään monenlaisilla eri perusteilla. Joillekin äänestäjille tärkeintä on ehdokkaan kanta paikallisesti tärkeään kysymykseen, Malmin lentokenttään. Osalle nämä ovat ilmastovaalit, toisille maahanmuuttovaalit, joillekin sotevaalit. Koillis-Helsingistä on ehdolla 15 ehdokasta, he edustavat useita eri puolueita, eri näkemyksiä ja täällä myös monia eri kaupunginosia. Viime vaaleissa Helsinki sai 22 kansanedustajaa. Helsingissä asukkaita on noin 600 000, Koillisessa lähes 100 000, joten luulisi, että täältä voisi hyvin ponnistaa valtion asioista päättämään. Miksi emme äänestä omia?

Vaikuttamishaluisille ja tekemistä kaipaaville riittää osallistumisen mahdollisuuksia äänestämisen lisäksi. Vielä tälläkin viikolla on useiden yhdistysten ja järjestöjen kevätkokouksia, joihin ei useinkaan osallistu juuri muita kuin kourallinen yhdistyksen aktiiveja, toisinaan vain itse johtokunta.

Kaupunginosien omiin yhdistyksiin kannattaa lähteä mukaan, siten voi yrittää kehittää ympäristöään ja sen toimintoja haluamaansa suuntaan.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMummolasta iltaruokaa
Seuraava artikkeliFallkullan kiilaan 9-kerroksisia taloja