Valokeilassa

teija loponen

Soten kaatuminen oli viime viikon suuri uutisaihe. Soten ja myös hallituksen kaatuminen osuivat samalle päivälle, jolloin Medialukiossa pidettiin suuri vaalipaneeli, johon suurten puolueiden edustajia ministereitä myöten oli tulossa. Vaalipaneelin aikataulua hallituksen kaatuminen hivenen sotki, mutta vastaavasti Medialukio sai osakseen ennakoitua enemmän valtamedian kiinnostusta. Tapanilaan Moisiontielle kerääntyivät niin Ylen, MTV:n kuin muidenkin tiedotusvälineiden kuvaajat ja toimittajat. Medialukiolaiset saivat roppakaupalla kokemusta tiedotusvälineiden tavoista toimia. Tapahtumaa järjestäneille nuorille päivä oli varmasti ainutlaatuinen ja muistutti siitä,  että aina pitää varautua myös yllätyksiin.

Yhteiskunnassa tapahtuu koko ajan hurjaa kehitystä. Asioiden tärkeysjärjestyksiä pohditaan ja joihinkin asioihin panostetaan taloudellisesti paljonkin. Jatkuvasti kehittyvän tietotekniikan käytön lisääminen kouluissa on yksi painotusalueista. Samalla pienet, mutta tärkeät perustarpeet saattavat jäädä jalkoihin. Yksi sellainen ovat matkapuhelimet, joita ei ole katsottu tarpeelliseksi hankkia kaikkiin kouluihin, vaikka opettajien pitää lapsiryhmien kanssa liikkua myös koulurakennuksen ulkopuolella. Sama tilanne on varmasti monissa päiväkodeissa, joissa tehdään retkiä. Vanhemmista tämä on selkeä turvallisuusriski ja siksi Jakomäen peruskoulussa he ovatkin itse hankkineet puhelimia ja liittymiä opettajien käyttöön.

Tasan viikon päästä on kevätpäivänseisaus. Pidenneet päivät lisäävät intoa muun muassa ulkoiluun. Ensi viikolla vietetään myös Minna Canthin päivää sekä tasa-arvon päivää. 1800-luvulla vaikuttanut Minna Canth teki uraa niin kirjailijana, ensimmäisenä suomenkielisenä naistoimittajana kuin myös yhteiskunnallisena vaikuttajana raivaten tietä naisille. Viime perjantaina vietettiin naistenpäivää ja julkistettiin monenlaisia tietoja naisten asemasta. Autoklinikan kyselytutkimus kertoi, että nykyään autokorjaajan sukupuolella ei ole enää väliä. 91 prosenttia vastanneista vakuutti luottavansa yhtä lailla naisen korjaamaan autoon. Perinteiset naisten ja miesten työt ovat sekoittuneet ja joillakin aloilla enemmistösukupuolen määrä on jopa vaihtunut. Kehitystä tapahtuu.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliPäättäjien palsta: Veronika Honkasalo, Heimo Laaksonen, Sinikka Vepsä
Seuraava artikkeliSipilän hallitus erosi – oppositiojohto jäi Meluun!