Päättäjien palsta: Veronika Honkasalo, Heimo Laaksonen, Sinikka Vepsä

valtuutetut
Kauko Koskinen, Veronika Honkasalo, Heimo Laaksonen, Alviina Alametsä, Sinikka Vepsä, Abirahim Hussein, Terhi Peltokorpi, Björn Månsson ja Mari Rantanen

1. Miten Helsinki voisi nostaa vanhustenhoidon laatua?


2. Mikä olisi tärkein laatumittari?


3. Ovatko viimeaikaiset uutiset saaneet sinut miettimään, miten turvaat oman vanhuutesi?

Veronika Honkasalo, 43, Tapulikaupunki. Vas. Kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallitus, Vas.liiton vpj. Nuorisotutkija.
1. Helsingin tulee lisätä resursseja vanhustenpalveluihin kauttaaltaan, varsinkin kotihoidon tilanne on nyt huolestuttava sekä vanhusten että työntekijöiden näkökulmasta. Kunnan omia palveluasuntoja tulisi myös lisätä. Nyt on liian huonokuntoisia vanhuksia kotihoidossa.

2. Hoitajamitoituksen minimi pitää olla ehdottomasti 0,7 ja hoitoisuuden vaatiessa enemmän, mutta tämän lisäksi tulee valvoa tarkoin, että myös yksityisillä palveluntuottajilla todellinen henkilömitoitus toteutuu.

3. Vanhuspalveluiden kokonaisvaltainen parantaminen on ollut agendallani valtuustourani alusta lähtien. Toivon laadukkaita kunnallisia palveluasumismuotoja paljon nykyistä enemmän, ettei tulevaisuudessa kenenkään maksukyky määräisi sitä, että toteutuuko ihmisarvoinen vanhuus omalla kohdalla.

 

Heimo ”Hemppa” Laaksonen, 68, Viikinmäki. Kok. Kaupunginvaltuutettu, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, Urheiluhallit Oy:n hallitus. Kotiseutuneuvos.
1. Ensinnäkin olen iloinen, että meillä on esimerkiksi Malmilla Antinkodin hoitokoti, josta on aina kuulunut hyvää palautetta. Helsingin on osattava kilpailuttaa hoivayritykset mallikkaasti, ja valvoa tiukasti sekä julkisten että yksityisten palveluntuottajien laatua.

2. Asiakastyytyväisyys on tärkeintä. Kattavimmat tulokset saadaan sekä hoidettavia vanhuksia että heidän lähiomaisiaan ”tenttaamalla”.

3. Huoli on käynyt mielessä, semminkin kun suurten ikäluokkien vanheneminen tulee kuormittamaan vanhustenhuoltoa nykyistäkin enemmän. Toivon itselleni mahdollisimman vähiä hoitopäiviä, ja tarvittaessa maksukykyä ostaa laadukasta hoivapalvelua.

 

Sinikka Vepsä, 62, Puistola. SDP. Kaupunginvaltuutettu, kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaoston, yhteisen kirkkovaltuuston, Malmin seurakuntaneuvoston, Puistola-Seuran hallituksen ja HOK-edustajiston jäsen. Sairaanhoitaja.
1. Kaupunki ostaa vanhustenhoidon palveluita paljon yksityisiltä toimijoilta. Halvin hinta ei saa olla määräävin tekijä vaan laatu. Sopimuksessa pitää määrittää konkreettisesti hoidon laadun kriteerit ja valvoa toimintaa. Rikkomuksista on seurattava sanktiot. Hoitoapulaiset takaisin avustaviin tehtäviin. Hoitajia on voitava palkata lisää asiakkaiden hoidon tarpeen kasvaessa.

2 Ei ole yhtä ainoaa. Nykyisin käytettävä toimintakykyä mittaava Rai-mittaristo ei riitä. Asiakaskokemus, itsemääräämisoikeus, yksilöllinen hoito, omaisten arviot, hoitajien työhyvinvointi kertovat kaikki laadusta. Laatu näkyy hoitopaikan kodikkaasta ilmapiiristä, ikäihmisen silmien tuikkeesta, hymystä.

3.Yhteisöllistä asumista on mietitty ystävien kanssa.

Alueen poliitikot vastaavat myös lukijoiden kysymyksiin. Voit laittaa niitä sähköpostitse pirjo.pihlajamaa@lahitieto.fi tai tekstiviestillä 045 3489 373.

Edellinen artikkeliPukinmäen liiketontilta siivotaan saasteita
Seuraava artikkeliValokeilassa