Sote- ja pelastuspalvelut puhuttivat Malmilla

Sote- ja pelastuspalveluiden tilannetta avasivat Pentti Arajärvi, Sinikka Vepsä, Hanna Varis ja Antti Hytti. Kuva Arzu Caydam-Lehtonen

Stadinkoillisten, Malmin, Koillis-Helsingin ja Tapanilan demariosastojen järjestämässä tilaisuudessa oli Malmitalon kokoushuone täynnä ja keskustelu vilkasta. 

Sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelujen tilannetta pohtivat Stadin koillisten demariosastojen tilaisuudessa kaupunginvaltuutetut ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet Sinikka Vepsä ja Pentti Arajärvi sekä pelastuslautakunnan puheenjohtaja Antti Hytti ja HUS:n valtuuston jäsen Hanna Varis.

Sosiaali- ja terveyspalvelut toimivat Helsingissä jatkossakin osana kaupungin omaa toimintaa, toisin kuin muualla Suomessa. Niissä suurin muutos on, että rahoitus tulee vuoden 2023 alusta valtiolta, mutta palveluista vastaa edelleen Helsinki poliittisine päättäjineen. 

Uutta on, että pelastuspalvelut yhdistetään sosiaali- ja terveyspalveluihin. HUS palvelee jatkossakin koko Uuttamaata, mutta sen hallintomalliin tulee kuulumaan neljä hyvinvointialuetta: Kerava ja Vantaa, Länsi-Uusimaa, Keski- ja Itä-Uusimaa sekä Helsinki, jotka päättävät HUSin palveluista. 

Valtuutetut Arajärvi ja Vepsä toivat esiin vakavan huolen siitä, miten sote- palvelujen saatavuus ja saavutettavuus saataisiin paremmalle tasolle. Tilanne Helsingissä on huono erityisesti perusterveydenhuollossa. SDP:n valtuustoryhmä onkin tehnyt aloitteen perusterveydenhuollon kiireettömän hoidon jonojen purkamisesta, se olivaltuuston käsiteltävänä 18.5. 

Pelastuspalveluissa tilanne on vakava. Helsinki on saanut aluehallintovirastolta huomautuksen hälytysajoneuvojen liian pitkistä vaste-ajoista. Kaupunki rakentaa neljä uutta pelastusasemaa lähivuosien aikana. Uudet asemat tulevat Konalaan, Kontulaan, Vuosaareen sekä Tapanilaan. Tapanilan Sidetielle suunnitellun uuden aseman pitäisi olla valmiina vuonna 2026.

– Tilaisuuden puhujat korostivat, että jatkossakin palvelupisteiden sijainti ja niiden palvelut on Helsingin päätettävissä. Pohdintaan nousi, tullaanko terveysasemaverkostoa karsimaan ja miten huoleditaan niihin pääsystä julkisilla kulkuvälineillä. Tämän huolen koillisen asukkaat jakavat yli puoluerajojen. Nyt kannattaa seurata, miten valtuustossa ja sote- lautakunnassa viedään palveluverkon kehittämistä eteenpäin, painotti puheenjohtaja Helena Ylisipola.  

TL

Edellinen artikkeliLentopallojuniorit juhlivat kauden päätöstä
Seuraava artikkeliLapsille lounasta leikkipuistoista