Ulkoilun iloa

teija loponen

Parhaillaan on käynnissä koululaisten talviloma, joten vapaapäiviä viettää varsin moni lapsi – ja lapsiperhe. Koillisessa on mainiot mahdollisuudet ulkoiluun. Malmin lentokentän latujen lisäksi jonkinsorttisia puistoreunojen hiihtolatuja on monissa paikoin, joskin osa niistä on nyt kovin jäisiä pinnaltaan. Liukumäissä huvittelua jäinen lumi ei haittaa, jos vain pääsee mäet ylös. Iloisia pulkkailijoita on näkynyt niin Tapanilan Hiidenkivenpuistossa, Suutarinnupilla, Suurmetsäntien täyttömäessä kuin Pukinmäessä Weisteen metsässä ja monessa muussakin paikassa. Mäkeä laskevien on syytä muistaa, että joukossa on myös pienempiä tenavia, jotka eivät välttämättä osaa isompien lailla pulkkaansa ohjata ja väistää.

Auringonpaiste ja lintujen laulu on jo monena päivänä luonut mielikuvaa kevään tulosta. Ystäväni kertoi jo nähneensä pajunkissoja. Silmää hiveleviä talvimaisemia näkee vaikkapa Longinojan varressa, jonne järjestetään kävelyretki erityisesti heille, joilla ei vakituista lenkkiseuraa ole, tai olo tuntuu yksinäiseltä. Ulkoiluun ei välttämättä seuraa tarvita, mutta onhan se mukavampaa kaksin tai ryhmässä. Ja jos ulkona oleminen alkaa riittää, voi katsella mitä mukavaa olisi tarjolla Malmitalossa tai kirjastoissa. Paljon täysin maksutontakin tekemistä on tarjolla niin aikuisille kuin lapsille.

Keväinen sää muistuttaa talven jälkeen pintaan pyrkivistä kasveista. Jyväskylän yliopiston juuri julkaisemassa tutkimuksessa kerrotaan, että vieraslajit leviävät tehokkaimmin lajiyhteisöön, joka ei ole sopeutunut ilmastonmuutokseen. Vaihtelevat ympäristöolot lisäävät vieraslajien mahdollisuutta levittäytyä uusille alueille. Vieraslajeja on täälläkin näkynyt ja niitä on talkoovoimin kitketty ja kerätty pois. Valtaosa Helsingin vieraslajeista on kasveja, mutta niitä voivat olla myös espanjansiruetanat, villikanit, jotkin linnut, kalat ja pohjaeläimet. Espanjansiruetanat ja vieraslajikasvit kannattaa hävittää heti niiden ilmestyessä, jotta ne eivät leviäisi. Sen ulkoilun aika koittaa kuitenkin vasta muutaman kuukauden kuluttua.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliValokeilassa Koillinen tuo taiteen lähelle
Seuraava artikkeliPukinmäen kaavamuutos hyväksyttiin: Vanhalle Esson tontille runsaasti liiketilaa