Valokeilassa Koillinen tuo taiteen lähelle

Teatteri Tuike esitti viime kesänä Tapanilan Kylätilalla kesäteatteria. Nyt Tuike pitää siellä nuorille taide/yhteisöiltoja. Kuva Teija Loponen

Valokeilassa Koillinen on neljän toimijan, Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak -Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa.

Taidehanke on kolmivuotinen ulottuen tästä vuodesta vuoteen 2021 ja sen ideana on vuorovaikutus alueen asukkaiden ja hankkeen välillä. Asukkaat kutsutaan mukaan myös tekemään taidetta, eikä vain katsomaan, tai kokemaan sitä. Vastaavanlainen hanke toimi Jakomäessä erinomaisesti ja siellä muun muassa tehtiin yhdessä useita teatteriesityksiä.

Hankkeen neljä toimijaa jalkautuvat sekä yhdessä että erikseen työskentelemään asuinympäristöihin lähelle asukkaiden arkea, ulos perinteisistä teatteri -ja esitystiloista.

Vuonna 2019 Helsingin Kaupunginteatterin kohdeyleisöä ovat päiväkoti-ikäiset lapset ja heidän perheensä, ja toiminnan pariin pyritään tavoittamaan alueen eri ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä. Helsingin Kaupunginteatteri aloittaa työskentelynsä aloittaa työskentelynsä Tapulikaupungin päiväkodeissa viikolla 5.

Tapanilassa toimiva Teatteri Tuike puolestaan etsii yksilön ja kaupunginosan ääntä yhdessä  nuorten ja nuorten aikuisten kanssa.

Teatteri Tuike järjestää hankkeeseen liittyen torstaisin kello 18 yli 13-vuotiaille suunnattua taide/yhteisöiltaa Tapanilan kylätilalla.

Zodiak -Uuden tanssin keskus tuo alueelle residenssiin kaksi tanssitaiteilijaa, jotka tulevat toteuttamaan asukaslähtöistä taidetoimintaa eri kohderyhmille. Ajatuksena on muun muassa yhteinen taideprojekti koulun ja palvelutalon kanssa.

Kesälle 2019 on suunnitteilla kaikille avointa taidetyöskentelyä ulkoilmassa hyödyntäen alueen lähiluontoa.

Koillisessa toimiva Pohjois-Helsingin Bändikoulu työskentelee hankkeessa päiväkodeissa yhdessä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa sekä tähtää pysyvän klubitilan avaamiseen. Siellä asukkaiden omat ideat saisivat käyttöönsä toteuttamiseen tarvittavia resursseja ja osaamista.

Hankkeen toimijat pyrkivät osallistumaan aktiivisesti alueella tapahtuviin kokouksiin ja tapahtumiin. Vuoropuhelun ja tutustumisen mahdollistaminen taiteen keinoin toisilleen ennestään tuntemattomien yksilöiden ja yhteisöjen välillä kuuluu kolmivuotisen hankkeen ydintavoitteisiin.

Ja kuten Jakomäessä, myös tällä uudella hankealueella on odotettavissa kaikkien hanketoimijoiden yhteinen tapahtuma loppuvuodesta tai viimeistään ensi vuoden puolella.

Hankkeen aikana alueelle ja alueella muodostuvat yhteistyöverkostot jatkavat toimintaansa hankekauden päättymisen jälkeenkin.

Hanke on osa Helsingin mallia, joka kuuluu kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan.

Teija Loponen

 

Edellinen artikkeliFiksu Assa myös Malmille
Seuraava artikkeliUlkoilun iloa