Krista Välkkilän satukirjan kuvittaneen Olavi Honkosen piirroksista näyttely

lepatus
Eläimet kotikalliolla. Piirros Olavi Honkonen

Puistolan kirjastossa saadaan pian ihastella Krista Välkkilän kirjoittaman Lepatus ja kadonnut korvatupsu –satukirjan kuvitusta.

Krista Välkkilän isän, puistolalaisen Olavi Honkosen satukirjaan tekemistä piirroksista ja luonnoksista on koottu näyttely, joka on esillä Nurkan kirjastolla 11.2.-17.3.

Puistolalaisen päiväkoti Nurkan varhaiskasvatuksen opettajana toimiva Krista Välkkilä teki esikoiskirjansa havaittuaan, että lapsille ja toisinaan aikuisillekin olisi tärkeää opetella tunnetaitoja. Mitä tuntemuksia esimerkiksi ilkeys toisessa aiheuttaa, miten taas halaus ja toisen lohduttaminen ilahduttaa molempia osapuolia. Ja koska lapset pitävät kovasti eläimistä, päätti Krista kirjoittaa opetuksellisen satukirjan eläinten seikkailuista ja hassunkurisista tapahtumista.

Kuvittajaksi hän pyysi oman isänsä Olavi Honkosen, joka on harrastanut kuvataiteita pitkään ja jonka tiesi pystyvän toteuttamaan hänen ideoitaan kirjan hahmoista.

Olavi Honkonen kertoo kuvituksen olleen melkoinen haaste, sillä tytär tiesi tismalleen mitä haluaa ja hänen piti se kyetä toteuttamaan tarkkoja värisävyjä myöten. Kristan toiveesta kuvituksessa näkyy selvästi kynän jälki.

Olavin Honkosen teokset tulevat esille kirjastossa pääasiassa sermeihin ja jos tila loppuu kesken, niin myös seinille.

-Päädyimme ottamaan näyttelyyn mukaan vain kirjassa olleet noin 20 piirrosta, vaikka isähän piirsi paljon enemmänkin vaihtoehtoja kuin mitä kirjaan saatettiin mukaan lopulta ottaa.  Ja jokusen piirroksen hän teki vielä ihan viime tipassa, kun kirjaan ennalta tutustuneet tenavat ihmettelivät, miksi esimerkiksi popcornipuun kuvaa ei kirjassa ollut, satukirjailija kertoo.

-Teokset on varustettu paspiksella ja isäni on kehystänyt ne itse.

Varsinaisia avajaisia Olavi Honkonen ei näyttelylle halunnut.

-Olemme isäni kanssa kirjastossa tavattavissa ripustuspäivänä maanantaina 11.2. noin kello 15-17 ja tuolloin voi myös käteismaksulla (20 e) ostaa signeerattuja kirjoja. Myös kaikki näyttelyn teokset ovat myynnissä. Saatan myös ripustuksen jälkeen lukea ensimmäisen luvun satukirjasta. Niin ja näyttelyyn tulee esille myös lyijykynäluonnoksia kirjan kuvituksesta selauskansioon, Krista Välkkilä lisää.
Kirjastolta luvattiin, että Lepatus ja kadonnut korvatupsu -kirja tulee Nurkan kirjaston valikoimiin näyttelyn avajaisiin mennessä.

Teija Loponen

Lepatus ja kadonnut korvatupsu –kirjan kuvituksen näyttely Puistolan kirjastossa, Nurkkatie 2, 11.2.-17.3.

Edellinen artikkeliYrittäjät pohtivat isoa haastetta: Tapulikaupungista toimiva palvelukeskus
Seuraava artikkeliTapanilasta Suomen ilmastoystävällisin paikka?