Tapanilasta Suomen ilmastoystävällisin paikka?

ilmastoilta
Tapanilan ilmastoystävällisessä illassa kehiteltiin ideoita pienentää hiilijalanjälkeä ja tehdä Tapanilasta ilmastoystävällinen kylä. Kuva Teija Loponen

Tapanilassa kokoontui viime viikolla joukko lähistön asukkaita Henna Tarjanne-Lekolan kutsumina ilmastoystävällinen kotikylä – Erätauko keskusteluun.

Illan aluksi katsottiin Erätauko –hankkeeseen kuuluva video, joka kertoi faktoja muun muassa hiilibudjetin loppuun kulumisesta ja ilmastonlämpenemisen seurauksista.

Aiheesta innostuneet osallistujat keksivät illan mittaan mainioita ideoita, miten yksilö- ja perhetasolla voidaan ilmastoa säästää, samalla pohdittiin olisiko Tapanilan mahdollista nousta maan ilmastoystävällisemmäksi alueeksi.

Keskusteluja käytiin pareittain sekä ryhmissä ja esille nousi esimerkiksi se, että öky on paha. Mitä enemmän ihmisellä on varallisuutta, sitä enemmän hän tuhoaa maapallon elinehtoja tekemällä paljon kaukolentomatkoja, ostamalla enemmän kaikkea kuin on tarpeen ja hankkimalla kaukana tuotettuja ylellisyystuotteita. Ja myös kotieläimet kuluttavat hiilibudjettia.

-Kiinan halpatuontivaatteillekin pitäisi saada korkea ilmastovero, totesi joku. Samoin ideoitiin että meillä pitäisi Ranskan keltaliivien tavoin pukeutua mustiin ”hiili”liiveihin vaatimaan päättäjiltä todellisia ilmastotekoja, kuten vaikkapa lentoveroa.

Mukana olleet kokivat huolta ilmaston tilasta, lastenlasten maailman tulevaisuudesta ja siitä, voidaanko enää tehdä mitään millä estettäisiin ilmaston lämpeneminen ja jäätiköiden sulaminen.

Monilla oli jo käytössä pieniä arjen tekoja, kuten kasvissyönti, autottomuus, lajittelun ja kierrättämisen tehostaminen, lähipalveluiden suosiminen ja kodin lämmitystavan muuttaminen vaikkapa maalämpöön tai ilmalämpöpuilla ainakin osin toimivaksi sekä uusiutuvan sähkön valinta.

Kukka/vihannespenkkiin laitettavalla biohiilellä voi vähentää kesällä kastelun tarvetta. Teinien vedenkulutukseen annettiin vinkki suihkuun asetettavasta supparista, joka vähentää veden määrää.

Omat teot koettiin silti aivan liian pieninä isoon globaaliin ongelmaan nähden.

Yksi tapa vaikuttaa on allekirjoittaa osin juuri Tapanilasta alkunsa saanut Ilmastoveivi- vetoomus https://www.ilmastoveivi2019.fi/.

Moni koki, että äänestyspäätöksillä ja yhteydenpidolla poliitikkoihin ja päättäjiin voitaisiin joukkovoimalla vaatia heiltä käytännön toimenpiteitä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Muovin käytön vähentäminen ja palautuspantin saaminen muoville koettiin myös vaihtoehdoiksi.

-Vielä 1960-luvulla saatettiin maito hakea omaan astiaan kaupasta, voi laitettiin voipaperiin ja muutkin ruokakaupan tuotteet kietaistiin paperiin, ei muovipakkauksiin, vanhemmat osallistujat muistelivat. Ei tullut ylimääräistä jätettä.

Itsekkyys koettiin kaikkein hankalimmaksi asiaksi voittaa.

Iltaan osallistuneet toivoivat myös hauskoja tapoja viedä ilmastonmuutosta eteenpäin, syyllistäminen ei toimi. Ehdoteltiin pelejä, hiilijalanjälkiranneketta, keskinäistä kilpailua ja jopa kerskailuakin ilmastoteoista, taloyhtiöiden välillä kilpailua ”vihreydestä” ja ilmastohaastekisaa.

Lehdessämme voisi olla juttusarja, jossa ilmastotekoja tuotaisiin esiin ja Tapanila-seura voisi järjestää ilmastoaiheisten tapahtumien sarjan.

Puiden istutusta suositeltiin niin itselle kuin yrityksillekin.

Yksi vinkki oli ekologisen hakukoneen, Ecosia.org:in käyttö.

Ajatukset ja vinkit jäivät muhimaan ja mosalaisten ajatuksista ja teoista tullaan vielä kuulemaan. Hyviä ideoita Lähitiedossa julkaistavaksi saa lähettää osoitteella teija.loponen@lahitieto.fi

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKrista Välkkilän satukirjan kuvittaneen Olavi Honkosen piirroksista näyttely
Seuraava artikkeliJuhlaviikko